Sastanak sa Kavazovićem

Erbaš i Kavazović (Foto: AA)

Ali Erbaš se u petak ujutru sastao sa reisu -l- ulemom Rijaseta Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem.

Na početku sastanka kojem je prisustvovao i ambasador Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin, resu-l ulema Kavazović je zahvalio predsjedniku Diyaneta Erbašu na posjeti Rijasetu Islamske zajednice, izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da će upravo gost iz Turkiye kazivati hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji koja za ovu zemlju ima poseban značaj.

Erbaš je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je u prilici posjetiti Bosni i Hercegovinu, kazavši da je svaka posjeta Sarajevu kao prva.

Erbaš i Kavazović su poslije sastanka posjetili mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači.

Hutba u Gazi Husrev – begovoj džamiji

Erbaš u Gazi Husrev – begovoj džamiji (Foto: AA)

Nakon susreta sa Huseinom ef. Kavazovićem, Ali Erbaš je kazivao hutbu u Gazi Hurev – begovoj džamiji gdje je ukazao na važnost zajedništva i uklanjanja prepreka među vjernicima.

“Vjernici su braća. Ono što bi trebalo da bude između braće je djelovati u duhu zajedništva i solidarnosti. Uklonimo prepreke našem bratstvu. Budimo oprezni protiv onih koji žele među nas, među muslimane, posijati sjeme smutnje i razdora”, poručio je predsjednik Uprave za vjerske poslove Turkiye (Diyanet) Ali Erbaš u hutbi koju je kazivao u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Erbaš je tokom obraćanja podsjetio kako je glavna svrha islama, koji je Uzvišeni Allah poslao čovječanstvu, monoteizam i jedinstvo, odnosno zajedništvo i solidarnost.

“To znači svi Njegovi robovi vjeruju u jednog i jedinog Allaha, da se pokoravaju posljednjem poslaniku Muhammedu (a.s.), i svim srcem se pridržavaju Časnog Kur’ana, našeg životnog vodiča. Naš Gospodar je nas vjernike učinio jednim narodom. Svima nam je naredio da se čvrsto držimo vjere islama. Svemogući Bog je rekao: ‘Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte’“, poručio je Erbaš.

Dalje govoreći o važnosti bratstva u islamu, Erbaš je nastavio:

“Kada smo ispunili odgovornost bratstva koju nam je propisala naša velika vjera Islam, tada smo uspostavili države i civilizacije na kojima nam je zavidio cijeli svijet. Islam smo predstavljali na najbolji način u cijelom svijetu. Iznjedrili smo nauku, tehnologiju, kulturu i umjetnost za dobrobit i korist cijelog čovječanstva. Dali smo značajan doprinos zajedničkoj baštini čovječanstva.“, istakao je Erbaš.

“Ako želimo da u svijetu zavlada mir i da svaki čovjek živi ljudski, časno i dostojanstveno, to je moguće ukoliko se strogo pridržavamo naredbi i zabrana našeg Gospodara. Ključ je ne odstupiti od uputa našeg Poslanika Muhammeda i prihvatiti jedinstvo i solidarnost“, rekao je Erbaš, te zaključio:

“Uklonimo prepreke našem bratstvu. Neka načela naše velike vjere, Islama, koja nas čini onim što jesmo i koja nas uči saradnji i solidarnosti, budu dominantna u svakom aspektu naših života. Neka Časni Kur’an bude naša knjiga života, svjetlo našeg puta, a naš Poslanik neka bude naš vodič. Poslanik koji nas je učio bratstvu i prijateljstvu. Prenesimo vjekovne poruke našeg Poslanika Muhammeda na svaki aspekt našeg života. Budimo oprezni protiv onih koji žele među nama posijati sjeme smutnje i razdora. Odgajajmo svoju djecu da budu korisne osobe za svoju vjeru, domovinu, naciju i cijelo čovječanstvo.”

Izložba o islamskoj umjetnosti u Kuršumli medresi

Otvaranje izložbe u Kuršumli medresi (Foto: AA)

Nakon džuma namaza Ali Erbaš je zajedno sa Huseinom ef. Kavazovićem u prostoru Kuršumli medrese u Sarajevu otvorio izložbu o islamskoj umjetnosti koju realizuje Uprava za vjerske poslove Republike Turkiye (Diyanet).

“Želim kazati da sam veoma sretan jer prvi put da Diyanet otvara jednu izložbu van Turkiye. Nadam se da će posjetioci imati priliku obići ovu izložbu i pogledati umjetnička djela koja su ovdje izložena”, rekao je Erbaš.

Otvorenju su prisustvovali predstavnici ambasade Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnici institucija i organizacionih jedinica Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Posjetioci su ocijenili da izložba svjedoči kontinuitetu dobrih odnosa između dva naroda, kao i isprepletenošću njihove kulture i tradicije.

Promocija enciklopedije “Islam kroz hadise”

Promocija na FIN-u (Foto: AA)

Na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu upriličena je promocija Enciklopedije na bosanskom jeziku “Islam kroz hadise“, na kojoj su govorili predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Turkiye Ali Erbaš i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Enciklopedija je kolosalni istraživački projekat Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Turkiye u sedam tomova, u čijoj realizaciji je učestvovalo 86 akademskih radnika srednje i mlađe generacije, turskih stručnjaka za hadis. Riječ je o djelu koje je rezultat šestogodišnjeg rada, u kojem je obrađeno 349 tema.

Osim Erbaša i Kavazovića, promoteri na FIN-u bili su i inicijator prevoda na bosanski jezik muftija goraždanski Remzija ef. Pitić i profesor na FIN-u Zuhdija Hasanović.

Promociji su prisustvovali ambasador Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin, predstavnici Rijaseta, muftije, predstavnici FIN-a, brojni studenti i gosti.

Mevlud u Istiklal džamiji

Erbaš na mevludu u Istiklal džamiji (Foto: AA)

U sarajevskoj Istiklal džamiji u petak navečer je upriličena mevludska svečanost, kojoj su prisustvovali predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Turkiye Ali Erbaš i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Na samom početku programa pozdravni govor uputio je muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus, koji je, podsjećajući da mevlud u tradiciji Bošnjaka predstavlja posebnu svečanost, kazao kako je mevlud nešto što ujedno i povezuje dva bratska naroda BiH i Turkiye, što potvrđuje činjenica da se u Bosni i danas mevlud ili njegovi određeni dijelovi uče na turskom jeziku. Tako je bilo i večeras, prisutni u Istiklal džamiji mogli su čuti mevlud od turskih i učača iz Bosne i Hercegovine, kao i odlomke iz Kur’ana i ilahije.

Na kraju mevludske svečanosti, Erbaš se obratio prisutnima u Istiklal džamiji poželivši da mjesec rođenja Poslanika Muhammeda a.s., bude mubarek i blagoslovljena. U kratkom obraćanju, Erbaš je podsjetio kako je Poslanik Muhammed a.s., poslan čovječanstvu kao donosilac radosne vijesti, kao milost, kao svjetiljka koja najbolje osvjetljava sve oko sebe.