Međunarodni dan porodice, koji se obilježava 15. maja, podsjeća nas na neprocjenjivu važnost porodičnih veza u razvoju i blagostanju svakog pojedinca i čitavog društva. Ove godine posebno je značajan, jer obilježavamo i tridesetu godišnjicu Međunarodne godine porodice, fokusirane na unapređenje saradnje i jačanje politika usmjerenih na porodicu, na svim nivoima. Tim povodom danas smo za radio Fatih razgovarali sa psihološkinjom Aidom Omeragić.

Danas je međunarodni dan porodice, koliko je porodica važna za društvo i samog pojedinca?

Porodica je najosnovniji element u funkcionisanju pojedinca a i samog društva. Ova definicija zapravo odgovara na pitanje šta je porodica. Porodica je primarno mjesto i sredina u kojoj pojedinac zadovoljava svoje osnovne potrebe kao što su ishrana, briga, emocionalni a i psihički razvoj, obrazovanje, sticanje kulturnih vrijednosti i održavanje zdravog razvoja inteligencije, koje imaju veoma važno mjesto u njegovom životu. U porodičnoj jedinici, pojedinci koji čine porodicu su pod uticajem jedni drugih. Ovu situaciju možemo uporediti sa organima u istom tijelu. Ne bi bilo pogrešno posmatrati porodicu kao živi organizam u cjelini, koji je u interakciji u svakom aspektu. Poremećaj u radu jednog organa utiče na ritam, funkcionisanje i funkcionalnost ostalih organa.

Koliko porodica utiče na odrastanje zdravog pojedinca?

Članovi porodice dijele svoje tuge i radosti. Ova situacija je najbolji primjer solidarnosti u porodici. Dijeljenje radosti sa članovima porodice povećava sreću. Dijeljenje tuge smanjuje probleme. Obje situacije povezuju članove porodice. Porodica je jedino mjesto gdje pojedinac doživljava svoje najosnovnije emocionalne potrebe: ljubav, povjerenje i pripadnost. Zdrava struktura ličnosti pojedinca direktno je proporcionalna zdravoj porodici. Pojedinci koji u mladosti ne mogu da dožive osećanja ljubavi, poverenja i pripadnosti u svojoj porodici, ne mogu da iskuse ta osećanja tokom cijelog života. “Drvo se savija kada je staro”; Ovaj citat veoma dobro objašnjava važnost porodice u razvoju ličnosti pojedinca…

Svjedoci smo raznim lošim utjecajima na djecu, da li je i porodica zapuštena obzirom na ritam samog života i obaveza bračnih parova, ispašta li u tom pogledu i porodica kao osnovna ćelija društva i koji su vaši savjeti?

Da, obično pojedinac bude onaj koji i najviše ispašta u tom pogledu. Nedostatak komunikacije, koje je sve više, biva ključnim razlogom što se same te obaveze unutar porodice i ne ispunjavaju.

Savjeti koje bih mogla izdvojiti su:

•Slušanje: Slušanje čini osnovu dobre komunikacije. Pažljivo slušanje drugih članova porodice važno je da bismo razumjeli njihova osjećanja i misli.
•Biti otvoren: Važno je da izrazite svoja osećanja otvoreno i iskreno. Zdravije je otvoreno govoriti o problemima nego ih skrivati.
•Empatija: Važno je pokušati razumjeti osjećaje drugih članova porodice i podržati ih. Empatija može ojačati odnose.
•Izbjegavati upotrebu negativnih fraza: Upotreba negativnih fraza može povećati argumente i sukobe. Upotreba pozitivnog i konstruktivnog jezika može biti efikasnija.
•Izdvajanje kvalitetnog vremena: Određivanje kvalitetnog vremena između članova porodice u užurbanom svakodnevnom životu može ojačati odnose.
•Saradnja za rješavanje problema: Kada se problemi pojave, važno je zajednički tražiti rješenja. Zajednički rad može efikasnije riješiti probleme.
•Ostati miran: Ostati miran i kontrolirati emocionalne reakcije tokom svađa može pomoći da komunikacija bude zdravija.
•Izvinjenje: Važno je da se izvinite i pomirite kada se naprave greške. Izvinjenje igra obnavljajuću ulogu u odnosima.