“19. avgusta 1982., na svojoj hitnoj posebnoj sjednici o pitanju Palestine, Generalna skupština UN-a, “zaprepaštena velikim brojem nevine palestinske i libanske djece žrtavama izraelskih agresije”, odlučila je obilježavati 4. jun svake godine kao Međunarodni dan nevine djece žrtava agresije.

Ove godine izraelski zločini nad nedužnom djecom pokazali su svoju genocidnu prirodu.

Više od 15.162 palestinske djece je ubijeno od početka genocidnog rata u Pojasu Gaze, dok je na okupiranoj Zapadnoj obali ubijeno najmanje 124. Više od 20 hiljada djece su ostala siročad. Preko 620 hiljada učenika je lišeno obrazovanja, a 88 hiljada studenata je lišeno pohađanja univerziteta, dok većina gladuje, pati od teških psihičkih trauma i nalazi u teškom zdrastvenom stanju i uslovima.

Više od 3.500 palestinske djece mlađe od 5 godina u opasnosti je da umre od gladi zbog izraelske politike gladovanja u Pojasu Gaze. Postoji ozbiljan nedostatak mlijeka i hrane, nedostatak dodataka ishrani i uskraćivanje vakcinacije. 85 odsto djece nije čitav dan jelo barem jednom u tri dana.

Humanitarna situacija postaje sve teža zbog nedostatka osnovnih potrepština koje stižu do Palestinaca, posebno u sjevernom pojasu Gaze. Do sada su pothranjenost i dehidracija odnijeli živote 37 Palestinaca u Pojasu Gaze zbog strogih ograničenja ulaska humanitarne pomoći u opkoljenu enklavu, od kojih su više od 10 djeca.

Hiljade djece je umrlo od stanja nastalih kao posljedica povreda zadobijenih u eksplozijama bombi ili vazdušnim napadima, ili zbog nedostatka pristupa medicinskom liječenju. Mnoga djeca u Gazi suočavaju se sa teškim opekotinama koje izazivaju smrtonosne sepse. Bez dovoljno antibiotika i drugih lijekova, doktori su primorani da odlučuju koja djeca će živjeti duže i u skladu s tim distribuirati lijekove, ostavljajući drugima da umru od rana koje se inače mogu liječiti. Većina povrijeđene ili bolesne djece treba specijalističko liječenje koje devastirani zdrastveni sistem u Gazi više nije u mogućnosti da pruži.

Djeca Palestine imaju pravo da žive u miru i sigurnosti. Međunarodna zajednica ima obavezu da okonča nekažnjivost Izraela i privede počinitelje zločina pred lice pravde.”, navodi se u saopštenju ambasade države Palestine u Crnoj Gori.