U povodu desetogodišnjice Islamskog kulturnog centra u Baru za portal radiofatih.me razgovarali smo sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Bar Mujdinom ef. Milaimijem.

Bar je multietnička i multinacionalna sredina. To je velika vrijednost Crne Gore. Kakvi su odnosi vjerskih zajednica u Baru?

Milaimi: Za Bar, u kojem muslimani, pravoslavci i katolici žive u jedinstvu, sreći i miru, često se kaže da je grad koji je primjer i drugim zemljama regiona. Bar je jedan od gradova u Crnoj Gori gdje koegzistira najviše različitih vjera i nacionalnosti. Napominjemo da je ova tradicija nastala u vrijeme muftije Murteze Karađuzovića (1865-1941).
Muftija Karađuzović se odlično slagao sa predstavnicima Pravoslavne i Katoličke crkve, dolazio je svakog petka u Staru Čaršiju u Baru da popiju kafu i razgovaraju. Ovo je bilo nešto tako lijepo da se o tome i danas priča. I mi danas pokušavamo da nastavimo tu tradiciju i da živimo sa svima u slozi i sreći i da naučimo buduće generacije o tome!

Ove godine navršava se deset godina od otvaranja Islamskog kulturnog centra i džamije Selimije. Vrijedan jubilej za muslimane Bara i šire. Koliko je Islamski ulturni centar značajan za muslimane Bara?

Milaimi: Ove godine Islamski kulturni centar u Baru obilježava svoj jubilej a to je deset godina od otvaranja. Temelji za IKC udareni su 2002. godine, koji će nakon dvanaest godina izgradnje biti svečano otvoren kao prvi Islamski kulturni centar u Baru i u Crnoj Gori, i to 30.maja 2014. godine. Medžlis Islamske zajednice Bar ima u planu da ove godine nakon ljetnje sezone, ako Bog da, priredi svečanost u povodu obilježavanja desetogodišnjeg jubileja. Tim povodom je u toku i izrada Monografije IKC Bar (10 godina rada), čija se promocija očekuje na dan svečanosti. Islamski kulturni centar u Baru je promijenio život svim vjernicima koji žive u Baru i šire. Nudi veliki broj sadržaja kako bi olakšao sve vjerske, kulturne i druge potrebe građana. Od mekteba za najmlađe, mekteba za starije, kursevi arapskog, turskog i engleskog jezika, školu Kur’ana, školu Kur’ana za žene, školu Islama, ljetnju školu za najmlađe, udruženje žena, udruženje mladih i mnogo drugih sadržaja.

Još uvijek se čeka na prostor za džamiju centru Bara o kojoj se govori već nekolilo godina. Ne sumnjamo da se neće od toga odustati, u kom pravcu teče taj proces i šta ćete dalje poduzeti na tom polju?

Milaimi: Medžlis Islamske zajednice Baru već 40 godina čeka da joj se dodijeli adekvatno zemljište za izgradnju džamije u Novom Baru. Bilo je različitih obećanja, međutim još uvijek nije došlo do implementacije tih obećanja. Ipak, Medžlis Bar nikada neće odustati od izgradnje džamije u novom Baru. Svima je jasno da je iz dana u dan sve veća potreba da i vjernici koji žive u tom djelu grada imaju svoj vjerski objekat. Da podsjetimo, da smo 2000. godine formirali “Džematski odbor novi Bar” i svi znamo pod kojim uslovoma se obavljaju vjerski obredi. Ipak, čvrsto vjerujem i ubijeđen sam da će doći do izgradnje džamije u novom Baru.