Danas je na Trgu nezavisnosti u Podgorici svečano otvorena manifestacija “Putujući naučnici”.

Medresa „Mehmed Fatih” u saradnji sa medresom “Kartal Anadolu” iz Istanbula već četvrti put realizuje program „Putujući naučnici”.

Na svečanosti povodom otvaranja obratio se direktor Medrese Amer ef. Šukurica. On je poželio svima dobrodošlicu i zahvalio se na podršci. Tom prilikom je istakao da “projekat Putujući naučnici je pokazatelj koliko medrese brinu o nauci i obrazovanju i da se nada da će ovo bitno uticati na povezivanju škola iz Crne Gore i Turkiye na osnovama nauke i obrazovanja”.

Direktor “Kartal Anadolu” medrese dr. Ozkan Ozturk se zahvalio svima koji su dali doprinos da se ovaj projekat realizuje. Posebno se zahvalio YTB organizaciji što su pokrovitelj ovog značajnog projekta.

Ambasador Republike Turkiye u Crnoj Gori Bariš Kalkavan je čestitao svima na ovom projektu koji je još jedan pokazatelj prijateljstva Crne Gore i Turske. “Muslimani u Crnoj Gori su najzaslužniji za prijateljske odnose ove dvije države. Ono čime se ponosimo je TIKA i Yunus Emre, koje su zaslužne za mnoge lijepe stvari koje su se realizovale u Crnoj Gori.” naglasio je ambasador Kalkavan.

Svečanosti otvaranja su prisustvivali ambasador Republike Turkiye Bariš Kalkavan, pomoćnik Reisa dr. Behlul Kanaqi, generalni sekretar Mešihata Islamske zajednice Fuad Čekić, kordinatorka TIKA-e Nihal Ersoy, direktor Yunus Emre instituta Abdurahim Turker, ataše za obrazovanje pri ambasadi R. Turkiye Ozgur Kalkan, kao i profesori Medrese “Mehmed Fatih”.

Program obuhvata predstavljanje poznatih naučnika, dostignuća kao i određenih eksperimenata iz oblasti prirodno – matematičkih nauka. Tokom trajanja projekta bit će predstavljeno njih 150.

U programu učestvuje 50 učenika iz škole u Istanbulu i 50 učenika iz Medrese.

Vrijeme za posjete štandovima je u periodu od 12h do 18h.