Mersida Demiri, petnaestogodišnjakinja iz Ulcinja, bila je najmlađa osoba iz Crne Gore koja je obavila hadž ove godine. Sa svojih 15 godina, Mersida je izrazila veliko zadovoljstvo zbog uspješno završenog hadža, ističući kako vjeruje da svaki mladi čovjek treba slijediti svoje duhovne snove. Ona je ove godine završila osnovnu i upisala srednju školu.

“Moje iskustvo na hadžu ne mogu dovoljno da opišem, srce mi osjeća neopisivo zadovoljstvo. Svaki mladi čovjek treba da vjeruje u svoje snove i da se trudi ostvariti ih, bez obzira na izazove koje može susresti”, izjavila je Mersida nakon povratka iz Mekke. Dodala je kako je svaki korak bio ispunjen zahvalnošću i dovama dragom Bogu.

Primjetno je da se sve više mladih ljudi odlučuje obaviti petu islamsku dužnost hadž. Mersidin primjer ruši stereotipe da hadž obavljaju samo starije osobe, pokazujući da je vjerska predanost i iskustvo otvoreno za sve generacije.

“Na mjesta koja je Allah, dž.š., blagoslovio nikad nije rano otići, a ne moramo uvijek ići samo za onim što nam moderno društvo nudi.”, kaže Mersida.

Poručuje svojim vršnjacima da predano služe svoju vjeru bez straha i da ih u tome ne sputavaju njihove godine.

“Moja poruka mladim ljudima je da ne postoji određena starost za putovanje u Meku i Medinu samo ako imaju mogućnost za to i da strah ostave po strani počevši sa prvim koracima sreće kad se odluče.”, zaključuje naša sagovornica.

Hadžije su se uspješno vratile 30. juna u Crnu Goru i sretno doputovale svojim porodicama, završivši sve obredne radnje. Njihov angažman privukao je pažnju zajednice, ojačavajući duh zajedništva i vjerske pripadnosti među mladima u Crnoj Gori.