Sjutra, sa zalaskom sunca, muslimanski svijet obilježava početak Nove hidžretske godine. Prema Takvimu Islamske zajednice, prvi dan mjeseca muharrema 1446. godine po hidžri nastupiće 7. jula 2024. godine po gregorijanskom kalendaru.

Muslimanski kalendar, poznat kao lunarni kalendar, ima godinu koja je kraća za deset dana u odnosu na godinu po sunčevom kalendaru. Ovaj način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, neka je Allah s njim zadovoljan, a kao početak računanja uzeta je Hidžra, preseljenje Poslanika Muhameda, neka je mir i spas Božiji na njega, iz Mekke u Medinu. Hidžra se desila 622. godine po Isau.

Hidžra nije samo istorijski događaj, već ima i dublje duhovno značenje u Islamu. Ona simbolizuje posvećenost Bogu, kao što je Poslanik Muhammed a.s. rekao: “Muhadžir (onaj koji čini Hidžru) je svaki onaj koji napusti sve ono što je Allah dž.š. zabranio.”


Nova hidžretska godina je prilika za muslimane da razmišljaju o svojim duhovnim ciljevima, da se prisjete važnosti vjere i da nastoje biti bolji ljudi prema sebi i prema drugima.

Osim što predstavlja početak nove godine u islamskom kalendaru, Nova hidžretska godina nosi sa sobom i vrijednosti solidarnosti i zajedništva među muslimanima širom svijeta. Ovaj period obilježava se dovama, zajedničkim okupljanjima u džematima i zajednicama diljem svijeta. Vjernici koriste priliku da se podsjećaju na važnost ljubavi prema Bogu, pomaganja drugima i izgradnje harmoničnih odnosa u društvu.

Hidžra, preseljenje Poslanika Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu, simbolizuje hrabrost, odlučnost i vjeru u Božju volju. Ona je podsjetnik svim muslimanima da bez obzira na izazove s kojima se suočavaju, vjera i poštovanje prema Bogu trebaju biti vodilja u njihovom životu. U ovom duhu, Nova hidžretska godina nije samo prilika za proslavu, već i vrijeme za introspekciju, duhovni rast i obnovu duhovnih veza s Bogom i zajednicom.