Meta Platforma najavila je ukidanje potpune zabrane riječi “šehid” nakon godišnje revizije koju je sproveo njen Nadzorni odbor. Ova odluka dolazi usred dugogodišnjih kritika zbog Metinog neprikladnog rukovanja sadržajem koji se odnosi na Bliski Istok, posebno na pitanja koja se tiču Palestine i palestinskih ljudskih prava na Instagramu i Facebooku.

Nadzorni odbor je pohvalio ovu odluku kao pozitivan korak, ističući da je uticaj javnosti igrao značajnu ulogu u ovom preokretu.

“Upravni odbor pozdravlja Metinu posvećenost da okonča ono što je zapravo bila opšta zabrana upotrebe izraza ‘šehid’ kada se govori o označenim opasnim organizacijama i pojedincima (DOI)”, rekao je član odbora Paolo Carozza.

Revizija je započela prošle godine nakon što je utvrđeno da je riječ “šehid” uzrokovala više uklanjanja sadržaja na Metinim platformama nego bilo koja druga riječ ili fraza. Nadzorni odbor je zaključio da je Metina trenutna politika nesrazmjerno ograničavala slobodu izražavanja i bila nepotrebna, te da bi kompanija trebala okončati ovu opštu zabranu.

Meta je do sada smatrala da se “šehid” koristi kao pohvala kada se odnosi na organizacije sa njihove DOI liste. Međutim, savjetodavni odbor je presudio da izraz “šehid” obično znači “mučenik” i ima više značenja, od kojih mnoga nisu namijenjena veličanju ili prenošenju odobravanja nasilja.

Human Rights Watch (HRW) osudio je Metu za politiku koja je neselektivno cenzurirala Palestince i druge korisnike koji govore arapski. HRW je dokumentirao više od 1.050 uklanjanja sadržaja na Instagramu i Facebooku između oktobra i novembra 2023., od kojih je većina bila miroljubivi sadržaj podrške Palestini.

Nakon što su gotovo 200 zaposlenih u Meti u martu ove godine potpisali pismo Marku Zuckerbergu tražeći transparentnost i okončanje navodne cenzure, Meta je odlučila promijeniti svoju politiku. Zaposleni su također pozvali na hitan i trajni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Ova odluka dolazi usred rastućih tenzija u Pojasu Gaze i Sudanu, naglašavajući potrebu za uravnoteženijim pristupom čak i u vrijeme krize.