U nedavno održanim kulturno – edukativnim i sportskim susretima u Tuzli, članovi Islamske zajednice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore imali su priliku za međusobno zbližavanje. Susreti su također obuhvatili posjete memorijalnim centrima u Tuzli, Bratuncu i Srebrenici, gdje su se sjetili stradalih u genocidu.

Ova posjeta je posebno dotakla imame iz Crne Gore Nadira ef. Paljevića, Samira ef. Ðonija i Amela ef. Ramovića, koji su prvi put posjetili Memorijalni centar u Potočarima.

Za Samir ef. iz Ulcinja ovo iskustvo uticalo je na podizanje svijesti o “važnosti sjećanja na one koji su izgubili svoje živote u ovom strašnom događaju.”

Na Amela ef. Ramovića iz Rožaja posjeta je ostavila “trajni trag” u njegovom srcu.

Nadir ef. Paljević je za naš portal izjavio: “Posjeta ovim mjestima podsjeća nas na duboku patnju koju su prošli nedužni.”

Učesnici susreta izrazili su odlučnost da nastave sa edukacijom i podizanjem svijesti o genocidu u Srebrenici, kroz dalje susrete i aktivnosti unutar svojih zajednica. Planiraju se nastaviti slični događaji kako bi se očuvala sjećanja na prošlost i potaknula solidarnost među zajednicama.

Istaknuta je i važnost internacionalnih susreta u osiguravanju pravde i sjećanja na žrtve genocida, kako bi se poslala snažna poruka o osudi takvih zločina i potrebi za trajnim mjerama prevencije sličnih događaja u budućnosti.