Danas je u Bijelom Polju svečano otvoren vakufski objekat humanitarnog fonda Hilal što je ujedno prvi objekat takve vrste u Crnoj Gori. Zgradu je svečano otvorio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

Ceremonija svečanog otvaranja organizovana je uz prisustvo reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, članova Mešihata, predstavnika Medžlisa islamske zajednice Bijelo Polje, predstavnika državnih i opštinskih vlasti, te brojnih vakifa i džematlija.

U svojstvu domaćina prisutne je pozdravio Nermin ef. Bahović imam džemata Rasovo. “Posebno mi je zadovoljstvo što se ovakav objekat otvara baš u našem džematu, jer kroz godine rada Hilal je ujedno pronosio i glas o nama. Ovaj objekat je ustvari kuća dobra koja će nastaviti da bude svetionik i nada svima potrebitim, a upravo iz našeg džemata najviše volontera je na raspolaganju humanitarnom fondu Hilal” – kazao je Bahović.

Potpredsjednik Hilala Nusret Erović prisutne je upoznao sa istorijatom ove humanitarne organizacije. “Nekada smo iznajmljivali prostorije kako bi skladištili namirnice koje smo dijelili, a onda se javila ideja da konačno zbrinemo i sebe. U aprilu 2022 godine postavili smo kamen temeljac za ovaj objekat i uz pomoć brojnih donatora danas, dvije godine kasnije, tu smo da svoje prostorije pustimo u rad. Neizmjerno smo zahvalni svima koji su na bilo koji način podržali i pomogli na tom putu” – kaže Erović.

Humanitarni fond Hilal sa svojim djelovanjem je počeo na krilima članova rasovskog džemata u vremenu kada je njihov imam bio Amer ef. Šukurica. Govoreći o ideji pokretanja ovog fonda Šukurica je kazao: “Danas sam posebno srećan i ponosan što Hilal nakon dvanaest godina djelovanja i brige o tuđim domovima konačno dobija svoj dom i svoje prostorije. Priča o Hilalu ne može da se ispriča za kratko vrijeme, za nešto takvo trebao bi da se napiše roman i ova priča je opstala samo zbog svoje iskrenosti. Grupa mladića i jedan malo stariji među nama, a to je naš predsjednik Hilala Izet Hadžibulić kome smo povjerili ovaj emanet, počela je od nule sa samo jednom misijom, a to je biti na pomoći drugima, uspjela je da Hilal bude prepoznat i van granica Crne Gore” – poručio je Šukurica.

Enis ef. Burdžović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Bijelom Polju, na otvaranju Hilal centra kazao je da je Hilal mnogima bio motiv za dalja dobročinstva. “Mnogima je Hilal poslužio kao primjer u činjenju dobra. Nekada se dešavalo da se druge organizacije utrkuju sa Hilalom u dobrim djelima, i sve to je pozitivno. Utrkivati se u dobru je najbolje takmičenje” – zaključio je Burdžović.

“Dobro sam slušao sve prethodne govornike kako vas hvale, ja nekada volim da kritikujem jer pozitivna i iskrena kritika nas tjera da budemo bolji, ali vas koji vodite Hilal nemam za šta kritikovati.” kazao je na otvaranju reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

Dodao je i da “na putu činjenja dobrih djela i pomaganja drugima često budemo ometani i napadani pa je teško izgraditi povjerenje, ali Hilal je u tome uspio. Ljudi vam vjeruju, sinonim ste za dobro i to vam se mora priznati.
Mi uz Hilal imamo nekoliko humanitarnih organizacija koje djeluju pod jurisdikcijom Islasmske zajednice u Crnoj Gori, u narednom periodu trebamo razmišljati da te organizacije čvršće uvežemo. Hilal ne samo našim organizacijama već i nekim većim u državi i okruženju može biti primjer kako se radi” – kazao je Fejzić.

Humanitarni fond Hilal osnovan je 2012. godine, u džematu Rasovo i djeluje pod ingerencijom Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje. Punih 12 godina ova organizacija sa humanom misijom djelovala je bez svojih prostorija, a onda je 2022 godine započeta izgradnja prvog objekta za potrebe humanitarnih aktivnosti.

Ovaj objekat ima nešto više od 500m2, u sebi sadrži prostorije za skladištenje humanitarnih potrepština, kancelarije, salu za sastanke, poslovni prostor kao i dva apartmana.