U Sarajevu i Travniku je u periodu od 19. do 22. avgusta, u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održano stručno usavršavanje za profesore vjerskih predmeta, kao i arapskog jezika na kojem su učešće uzeli i profesori Medrese ,,Mehmed Fatih”.

Ispred domaćina ovog skupa, Gazi Husrev – begove medrese, prisutnima je dobrodošlicu poželio direktor Medrese, mr. Dževad Pleh.

Tokom seminara obrađene su sljedeće teme: ,,Strukturalni temelj metodologija islamskih vjerskih nauka i metodika nastave vjerskih predmeta” o kojoj je govorio prof. dr. Dževad Hodžić, zatim ,,Između subjektivnih i objektivnih pristupa u izlaganjima temata vjerskih predmeta” koju je prezentovao prof. dr. Enes Karić, te ,,Relacijska dimenzija mjesta i nemjesta – važnost granica i uloga”, o kojoj je govorio prof. dr. Amel Alić.

Prof. Hodžić skrenuo je pažnju na važnost metodologije u islamskim naukama, pri čemu će učenici medresa jasno znati koji izvor konsultovati ukoliko žele da saznaju osnovne informacije kada je posrijedi tema koja ih interesuje.

Prof. Karić stavio je naglasak na važnost izučavanja i ‘konkurentkih znanja’, iščitavanja djela iz filozofije, književnosti, budući da nam sve to pomaže da lakše komuniciramo sa svijetom unutar kojega treba isposredovati religijsku misao.

Prof. Alić govorio je o različitosti perspektiva, ambijentalnosti, usljed čega sve to utiče na konačni ishod ljudske percepcije.

Pored stručnog usavršavanja profesora vjerskih predmeta, u Travniku je u periodu od 19. do 22. avgusta održano stručno usavršavanje i za profesore arapskog jezika u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH kao i Centra za napredne studije iz Sarajeva.

Tema trodnevnog seminara neke od tema bile su: ,,Primjena udžbenika At-Takallum i metode poučavanja jezičkih vještina u arapskom kao stranom jeziku”.

Seminar je sadržavao 28 sati edukacije a vodili su ga profesori Elzamly Muhamed Abdelkhalek i Rezk Tarek Hamed iz edukativno – izdavačkog centra ,,Buruj” iz Kaira.