Danas je na ahiret preslio prof. dr. Omer Nakičević, istaknuti orijentalista i profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, preminuo je u 97. godini života.

Rođen 1927. godine u Teočaku, prof. dr. Nakičević ostavio je neizbrisiv trag u oblasti islamskih nauka i orijentalistike, te kao dugogodišnji profesor arapskog jezika i hadisa na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Njegovi studenti ga pamte kao izuzetnog pedagoga i mentora koji je bio posvećen prenošenju znanja i ljubavi prema islamskim naukama. Mnogi od njih ističu njegovu stručnost, ali i ljudskost, te podršku koju je nesebično pružao tokom njihovog obrazovnog puta. Pod njegovim mentorstvom diplomiralo je i doktoriralo nekoliko generacija studenata, koji su nastavili njegovu misiju u nauci i obrazovanju.

Prof. dr. Nakičević je srednje obrazovanje stekao u Behram – begovoj medresi u Tuzli i Gazi Husrev – begovoj medresi u Sarajevu. Zbog pripadnosti organizaciji “Mladi muslimani”, 1947. godine osuđen je na 20 godina zatvora, od kojih je izdržao 10. Nakon izlaska iz zatvora, uspio je završiti studije orijentalistike na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je diplomirao 1962. godine, a doktorirao 1981. godine.

Svoju akademsku karijeru započeo je kao prevodilac i spiker na Radio Beogradu, specijalizirajući se za arapski jezik. Tokom godina, radio je kao prevodilac i istraživač u različitim institucijama, uključujući Pokrajinski arhiv u Prištini i Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu. Prof. dr. Nakičević je osam godina predavao arapski jezik u Gazi Husrev – begovoj medresi, nakon čega je prešao na Fakultet islamskih nauka, gdje je predavao hadis i islamsku tradiciju.

Dva puta je bio dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, te je aktivno sudjelovao u razvoju ove institucije. Kao autor i koautor, objavio je preko 30 knjiga, uključujući nekoliko udžbenika arapskog jezika i književnosti, te brojne stručne radove. Njegova djela su značajno doprinijela izučavanju islamske tradicije na ovim prostorima.

Univerzitet u Sarajevu dodijelio mu je počasno zvanje profesora emeritusa 2006. godine, a tokom svoje karijere primio je brojne nagrade i priznanja. Prof. dr. Omer Nakičević ostaje upamćen kao jedan od najvažnijih stručnjaka u oblasti islamskih nauka i orijentalistike na Balkanu.