Grupa od skoro 70 palestinskih filmskih stvaralaca potpisala je otvoreno pismo u kojem optužuju Holivud za “nehumanost i rasizam” prema Palestincima u zapadnoj zabavnoj industriji. Među potpisnicima su istaknuti režiseri i producenti kao što su Hany Abu-Assad, Elia Suleiman i Farah Nabulsi. Oni su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji se Palestinci prikazuju u medijima, nazivajući to dehumanizirajućom propagandom koja ugrožava njihovo postojanje.

Pismo je objavljeno u časopisu “Variety” i poziva međunarodne filmske profesionalce da se suprotstave ovakvim prikazima. Filmski stvaraoci naglašavaju da je ovo ključni trenutak za palestinsku zajednicu i da je važno da se zaustavi saučesništvo u onome što nazivaju “neopisivom užasnošću” prema Palestincima.

Pismo dolazi nakon optužbi protiv Bisan Owde, režiserke dokumentarca “Ja sam Bisan iz Gaze i još uvijek sam živa”, koju je jedna jevrejska organizacija optužila za povezanost sa terorističkom grupom PFLP. Nacionalna akademija televizijskih umjetnosti i nauka odbila je povući njenu nominaciju za “Emi” nagradu zbog nedostatka dokaza.

Filmski stvaraoci su zahvalili Akademiji na tome što je odbila pritiske za cenzuru, ističući da je pokušaj ušutkivanja palestinskih glasova još jedan pokušaj da im se uskrati pravo da podijele svoju priču i skrenu pažnju na zločine sa kojima se suočavaju.