Prvog septembra u Rožajama uspješno je završen dvomjesečni kurs Škole Islama, održan u džamiji na Bandžovom brdu, javlja radio Fatih.

Svečanoj ceremoniji podjele diploma prisustvovao je imam džemata Ramiz ef. Luboder, koji je u svom obraćanju zahvalio djeci na odzivu i redovnom prisustvu mektebu tokom ljeta. Posebnu zahvalnost izrazio je i muallimi Merjem Hadžić, svršenici Medrese “Mehmed Fatih” na njenom predanom i uspješnom radu.

Ovaj kurs bio je dio ljetnjih aktivnosti koje je organizovao Medžlis Islamske Zajednice, s posebnim fokusom na obrazovanje najmlađih članova društva. Djeca su, kroz različite aktivnosti i predavanja, imala priliku učiti o islamu na način prilagođen njihovom uzrastu. Kroz učenje o Poslanicima, Melecima i Božijim knjigama, proširili su svoje znanje o vjeri, a mnogi od njih savladali su arapsko pismo i počeli čitati Kur’an.

“Uporedo sa ilmihalom, djeca su prešla Sufaru i naučila arapsko pismo, nakon čega su počeli sa čitanjem Kur’ana. Kvizovi, radionice, izleti, samo su još neke su od aktivnosti koje su sprovođene sa ciljem da njihov boravak u mektebu bude što ljepši i nezaboravniji. Vrijednost znanja je neprocjenjiva i nikada se neće umanjiti a odaziv djece je bio veliki, na šta su naravno uticali i roditelji koji su pružali veliku podršku tokom perioda rada mekteba.”, kazala je za radiofatih.me Merjem Hadžić.