Maturanti Medrese “Mehmet Fatih” iz Podgorice uspješno su završili svoju sedmodnevnu ekskurziju u Turskoj, tokom koje su posjetili gradove Istanbul i Edirne, javlja radio Fatih.

Ekskurzija je obuhvatila obilazak ključnih kulturnih i vjerskih znamenitosti, pruživši učenicima priliku da se bolje upoznaju s istorijom i tradicijom ove zemlje.

U Istanbulu, učenici su obišli znamenitosti kao što su Aja Sofija, Plava džamija i Kapali čaršija, dok su u Edirnama posjetili čuvenu Selimiju džamiju i druge važnije lokalitete. Ova putovanja omogućila su učenicima dublje razumijevanje turske istorije i islamske baštine.

Profesor Elsan Kalač, jedan od razrednih starješina izrazio je zadovoljstvo proteklim putovanjem naglasivši da je putovanje bilo prilika da se prisutni bolje upoznaju i zbliže međusobno kako sa kolegama tako i sa učenicima koji su bili izuzetno odgovorni i iskazivali interesovanje za istorijske znamenitosti čime je ovo putovanje i dobilo potpuni smisao.

„Ekskurzija je uspješno sprovedena. Uspjeli smo obići sve planirane lokacije, a učenici su pokazali veliko interesovanje i disciplinu tokom cijelog putovanja.“ Dodao je da su svi ciljevi postignuti te da je ekskurzija protekla bez većih poteškoća.

Kalač je posebno naglasio značaj posjete Istanbulu, gdje su učenici imali priliku vidjeti mjesta od izuzetnog istorijskog značaja. „Boravak u Istanbulu bio je izuzetno dojmljiv za sve nas. Učenici su uživo vidjeli znamenitosti o kojima su učili,“ rekao je on.

Učenici su se vratili kući puni utisaka, zahvalni na prilici koju im je Medresa omogućila, ističući da su putovanjem proširili svoje horizonte i produbili svoje znanje o islamskoj kulturi i istoriji.