U novoj epizodi emisije “Fatihov intervju” razgovaramo sa direktorom Medrese “Mehmed Fatih”, Amerom ef. Šukuricom. Povodom početka nove školske godine, saznajemo više o istorijatu Medrese, njenom obrazovnom programu i odgojnim dimenzijama, kao i izazovima organizacije internatskog života. Direktor Šukurica otkriva kako Medresa priprema učenike za raznovrsne životne puteve i ulogu koju ima u savremenom obrazovnom sistemu Crne Gore.

Za početak našeg razgovora, možete li nas ukratko upoznati sa istorijatom Medrese “Mehmed Fatih”, šta je, zapravo njena svrha? Kakav je plan i program Medrese?

Šukurica: Nakon više od stotinu godina muslimani Crne Gore su dočekali početak rada ove ustanove. Ona je počela sa radom 6.oktobra 2008. godine a do sada je iznjedrila preko sedam stotina svršanika. Interesovanje za Medresu je raslo iz godine u godinu, a to je jedan od pokazatelja povjerenja koje smo vremenom stekli. Imamo i istureno odjeljenje Medrese u Rožajama, a za koje se takođe iz godine u godinu povećava broj upisanih.

Koliko ukupno učenika pohađa Medresu na spomenuta dva mjesta?


Šukurica: Trenutno imamo 368 učenika. Specifičnost ove škole je i to što je naša Medresa možda i jedina na ovim prostorima u kojoj se nastava odvija dvoježično tj. na bosanskom i albanskom jeziku.


Medresa je škola internatskog tipa, tj. očita je i njena odgoja dimenzija. Radi se o jedinoj odgojno – obrazovnoj instituciji u Crnoj Gori. Koliko je zahtjevno organizovati sve te uslove, obezbjediti učenicima sve ono što zahtjeva jedan takav tip ustanove?

Šukurica: Jeste, Medresa je jedina škola ovoga tipa u Crnoj Gori. Radi se o veoma specifičnom i vrlo skupom projektu. Nastava se odvija u prijepodnevnim satima za svih 18 odjeljenja u Tuzima i 4 odjeljenja u Rožajama. Po završetku nastave život učenika i nastavnika u Medresi se nastavlja kroz vannastavne aktivnosti.

U tri internata, jednom muškom i dva ženska, boravi blizu 250 učenika i učenica. Imajući sve ovo u vidu organizovati cjelokupni život učenika u internatu nije ni malo lako. Temelj organizacije je naš kućni red kojim smo regulisali svakodnevne aktivnosti učenika. Poseban dio jeste organizacija ishrane učenika, a što je samo po sebi finansijski najizdašnije. Svakodnevno se pripremi preko 1000 obroka u sva tri internata. A sam kvalitet ishrane je na zavidnom nivou, a sve zahvaljujući profesionalnom osoblju koje radi na pripremi hrane.

Ovom prilikom se zahvaljujem muslimanima Crne Gore i dijaspore koji nam pružaju ogromnu podršku kroz razne donacije, poput kurbana. Ističem činjenicu da se broj doniranih kurbana uvećava iz godine u godinu. A možemo slobodno kazati da je kurban jedna velika potpora samom opstanku Medrese, jer kao što sam kazao, svakodnevno se pripremi preko 1000 obroka u našim kuhinjama.

Moj zaključak je da su uslovi boravka učenika u Medresi više nego dobri. Takođe, imajući u vidu kapacitete koje nudi naša Medresa možemo konstatovati da ona nije samo ustanova za smještaj i odgojno – obrazovni dio života naših učenika, nego i ustanova koja je u svom punom kapacitetu spremna da organizuje svečanosti, školska takmičenja, ali i naučne simpozijume, a sve u saradnji sa relevantnim državnim i drugim institucijama.

Rašireno je mišljenje da svršenici Medrese bivaju osposobljeni samo za jednu vrstu posla, vjerskog službenika odnosno imama. Da li je to tačno ili se svršenici Medrese pored tog poziva mogu opredijeliti i za neki drugi poziv?

Kroz jedno cijelo stoljeće se pokazao nedostatak jedne ovakve institucije i ustanove. Javila se potreba za odgojem i obrazovanjem budućih kadrova Islamske zajednice. Potrebe naše zajednice bi svakako bile zadovoljene za nekoliko godina. A da je Medresa ostala na samo toj razini ona ne bi bila ustanova koja sve više privlači mlade ljude.

Od 2015.godine program rada naše škole je prihvaćen od Nacionalnog savjeta za obrazovanje kao javno važeći. To znači da je Medresa dobila status srednje škole poput ostalih srednjih škola, gimnazija i stručnih škola. Tim činom priznavanja našeg programa rada Nacionalni savjet je Medresi otvorio i vrata univerziteta u Crnoj Gori i regionu, tako da od tada pa do danas na fakultetima državnog univerziteta, te nekim privatnim univerzitetima u Crnoj Gori, regionu, ali i Evropi i cijelom svijetu, imamo svršenike Medrese. Na primjer na medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore imamo tri naša svršenika.

Ono što ne želimo izgubiti jeste to da Medresa i dalje bude Medresa u svom izvornom i tradicionalnom obliku. Naša potreba za kadrovima u zajednici je stalna. Nije obimna, ali je stalna. Otprilike oko 5% naših svršenika se odluči da školovanje nastavi na teološkim fakultetima u regionu i svijetu. Sa ponosom ističemo i naše svršenike koji su nakon završetka školovanja na univerzitetima širom svijeta se vratili u našu zajednicu i stavili na raspolaganje.

Za sam kraj našeg razgovora, koja bi bila Vaša poruka učenicima u ovoj školskoj godini?

Želim da im poručim da budu vrijedni. Nauka je jedini siguran put ka uspjehu. Jer naš Gospodar će ispuniti obećanje da će na visoke stepene uzdignuti one koji budu uložili trud na putu nauke. Izražavm nadu da će ova dva krila njihovog života biti stalno aktivna: vjera i nauka.

Intervju poslušajte u prilogu: