Na sastanku ministara vanjskih poslova Arapske lige u Kairu, ministri su uputili snažan apel međunarodnoj zajednici da sprovede mišljenje Međunarodnog suda pravde, koji je proglasio izraelska naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu nezakonitim.

Tokom 162. ministarskog sastanka Vijeća Arapske lige, ministri su naglasili da Izrael mora odmah prekinuti svoju nezakonitu prisutnost i obustaviti sve aktivnosti naseljavanja. Također su pozvali Generalnu skupštinu i Vijeće sigurnosti UN-a da razmotre dodatne mjere koje bi dovele do okončanja izraelske okupacije.

Pored toga, zatražili su od Međunarodnog suda pravde da ubrza presudu u slučaju koji je Južnoafrička Republika pokrenula protiv Izraela, optužujući ga za kršenje Konvencije iz 1948. godine o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Ministri su protjerivanje Palestinaca s njihove zemlje ocijenili kao ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava, ističući da je to čin agresije prema arapskim nacijama, koji dodatno otežava uspostavljanje mira i pogoršava sukobe u regiji.

Pozvali su Ujedinjene nacije da suspenduju članstvo Izraela u Generalnoj skupštini zbog njegovog nepoštovanja ciljeva i principa Povelje UN-a, ugrožavanja međunarodnog mira i sigurnosti, kao i neispunjavanja obaveza koje su bile preduslov za prijem Izraela u UN.

Ministri su također kritikovali izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog odbijanja povlačenja s Filadelfijskog koridora, što, prema njihovim riječima, ometa napore za uspostavljanje prekida vatre i razmjenu zarobljenika i talaca.