Amina Salihović, učenica drugog razreda Medrese “Mehmed Fatih” u Rožajama, osvojila je prvu nagradu na Prvom književno – ekološkom festivalu za djecu i mlade do 14 godina, pod nazivom “Crna Gora moja zelena oaza”, održanom u Pljevljima, javlja radio Fatih.

Festival je organizovala Internacionalna kulturna asocijacija, a glasovi publike su odlučili da Aminin rad bude proglašen najboljim među brojnim učesnicima iz cijele zemlje. Osim što je osvojila prvu nagradu festivala, Amina je istovremeno ponijela i priznanje za najbolju priču među mladim stvaraocima iz Rožaja, čime je dodatno istakla svoj talent i kreativnost.

Mentorsku podršku tokom takmičenja pružila joj je profesorica Dženisa Mujević, koja je, kako navode, bila ključna u usmjeravanju i razvoju Amininog literarnog izraza. Profesorica Mujević je poznata po svom predanom radu s mladim talentima, a ovaj uspjeh je još jedan dokaz njenog zalaganja za promovisanje književnog stvaralaštva među mladima.

Organizatori festivala, Internacionalna kulturna asocijacija, izrazili su zadovoljstvo odazivom mladih autora, ističući važnost ovakvih događaja za podizanje svijesti o ekološkim pitanjima kroz umjetnost.

Ovaj festival ima za cilj da podstakne mlade na promišljanje o zaštiti životne sredine i da kroz književnost izraze svoje viđenje očuvanja prirodnih ljepota Crne Gore, što je Amina Salihović uspješno postigla svojim radom.