Na teritoriji svih Medžlisa Islamske zajednice u Crnoj Gori danas je obilježen početak nove mektebske godine, koja simbolizuje nastavak tradicionalnog obrazovanja mladih u vjeri, učenju Kur’ana i islamskih vrijednosti.

U mektebima širom zemlje, učenici su, uz podršku svojih roditelja, imama i muallima, svečano započeli novu godinu mektebske nastave.

Pomoćnik Reisa za Da’vu i obrazovanje Rahman ef. Kačar u izjavi za radiofatih.me kaže kako je priprema za početak nove mektebske godine u proteklom periodu bila intenzivna te da su organizovani brojni seminari i usavršavanja.

“Mjesec septembar je u znaku mekteba i Uprava za da’vu i obrazovanje je imala niz aktivnosti u cilju kvalitetne pripreme za početak vjerske pouke. Sačinjen je kalendar rada mektebske nastave i obezbijeđeni dnevnici za vođenje evidencije rada za sve muallime i isti dostavljeni medžlisima. Prethodnih dana organizovan je stručni seminar za imame i mualime. Mekteb ima dugu tradiciju na našim prostorima i on je emanet koji se mora čuvati i prenositi budućim generacijama.”, kazao je Kačar.

Na pitanje kako i na koji način je organizovano izvođenje mektebske nastave i koji je cilj mektebske pouke Kačar je kazao:

“Nastava u mektebu izvodi se po planu i programu kroz koji se djeca upoznaju sa osnovama naše vjere. Cilj mektebske pouke jeste da se polaznicima mekteba, na temelju Kur’ana i sunneta, usadi islamski kodeks ponašanja i življenja.”

Na samom kraju razgovora Kačar je svim mekteblijama poželio uspješnu mektebsku godinu.

“Svim našim mekteblijama i njihovim roditeljima kao i mualimima i mualimama želimo uspješnu mektebsku godinu, uz dovu Uzvišenom Gospodaru, da im podari dobro zdravlje i uspjeh na svim poljima u životu.”, zaključio je Kačar.

Program obilježavanja početka mektebske godine uključivao je prvi svečani čas, upoznavanje sa djecom i upoznavanje sa aktivnostima koje mektebska pouka donosi. Očekuje se da će nastava tokom ove godine okupiti veliki broj učenika svih uzrasta, čime će se dodatno učvrstiti islam na ovim prostorima.

Početak nove mektebske godine u Crnoj Gori svečano je obilježen u mnogim Medžlisima a između ostalog u Podgorici, Plavu, Tuzima, Ulcinju, Beranama, Bijelom Polju, Petnjici i Rožajama.

Kao neko ko se dugi niz godina bavi mektebskom nastavom, Sinan ef. Latić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Plav, obratio se prisutnima govoreći o mektebu ne samo kao mjestu gdje djeca uče o vjeri, već i kao temelju njihove budućnosti, gdje se oblikuju u ljude pune ljubavi, poštovanja i odgovornosti. “Ovi mališani su naš zalog za budućnost”, istakao je, naglašavajući koliko je važno ulagati u njihovo obrazovanje i odgoj.

Na svečanom obilježavanju početka mektebske godine u Podgorici prisutnim mališanima i roditeljima obratio se pomoćnik Reisa za Da`vu i obrazovanje Rahman ef. Kačar koji je tom prilikom istakao da je dobra organizacije i ispravno odgajanje naših najmlađih stub u očuvanju vjerskih vrijednosti.