Na Sedmom AJB DOC Film Festivalu u Sarajevu premijerno je prikazan dokumentarni film “Cijena zemlje”, koji detaljno istražuje izraelske strategije za otimanje palestinske zemlje. Film je snimljen u produkciji TRT Worlda, uprkos brojnim izazovima i zabrani snimanja na okupiranim palestinskim teritorijama. Cineplexx sala bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a interesovanje za film bilo je veliko.

Autori filma, José Carlos Soares, Tanju Şahin i Aslıhan Eker Çakmak, kroz seriju intervjua i reportaža razotkrivaju kolonijalistički način razmišljanja i djelovanja izraelskih doseljenika. Film posebno fokusira ekstremističke grupe poput Hilltop Youth, koju čak i izraelski mediji nazivaju izraelskim ISIL-om, i njihove pokušaje da sistematski otmu palestinsku zemlju.

U diskusiji nakon projekcije, Aslıhan Eker Çakmak je istakla kako su dokumentarni filmovi od ključne važnosti u borbi protiv dezinformacija i pristrasnog izvještavanja. Naglasila je da film prikazuje kako otimačina zemlje nije djelo nekoliko pojedinaca, već dio šireg plana za raseljavanje Palestinaca, što se dešava u sjeni brutalnih napada na Gazu.

“Da bi se prikazala istina, potrebna je hrabrost, a kroz ovaj dokumentarac smo tu hrabrost pokazali”, rekla je Çakmak. Dodala je da se nada kako će film “Cijena zemlje” biti korišten kao dokaz u međunarodnim pravnim postupcima protiv izraelskih ratnih zločina, uključujući potencijalne slučajeve pred Međunarodnim sudom pravde.

Sedmi AJB DOC Film Festival traje do 17. septembra, a svi zainteresovani mogu pronaći više informacija o programu na zvaničnoj web-stranici festivala.