Večeras je u Tuzima u prepunoj sali KIC-a “Malesija” upriličena centralna mevludska svečanost u povodu 12. Rebiu-l-evvela, dana rođenja Poslanika Muhammeda a.s., javlja radio Fatih.

Nakon odlomaka iz Kur’ana koje je proučio dr. Bahattin ef. Akbaš, ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Crnoj Gori  i dove za predušu rahmetli Rexhepu ef. Liki koji je bio dugogodišnji imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzi, prisutnima se obratio predsjednik Medžlisa hfz. Bajram ef. Dizdarević.

On je izrazio zahvalnost osobama koje tiho i nenametljivo doprinose očuvanju vjerskog života u Tuzima, kao i imamima i mualimama iz islamskog vrtića i mekteba. Posebno je istakao zahvalnost Islamu ef. Pepiću za pedeset godina predanog obavljanja imamskog poziva. Na kraju je zahvalio i onima koji su finansirali večerašnji skup, uz dovu Svevišnjem da ih nagradi.

Nakon interpretacija Seada i Idrisa Mrahorovića koji su u pratnji orkestra izvodili ilahije, kaside i odlomke iz Mevluda usljedilo je predavanje hfz. Sulejmana ef. Bugarija.

Hafiz Bugari je naglasio je važnost poslanika Muhammeda a.s. i njegovog poslanstva, posebno u kontekstu njegovog ponašanja i uloge koju ima za muslimane širom svijeta. Naglasio je da poslanik Muhammed a.s. predstavlja primjer moralne izvrsnosti i savršenstva u svakodnevnom životu, te da njegov životni put i djela služe kao putokaz za sve vjernike.

“Rođenje Muhammeda a.s., nas motiviše da se trudimo živjeti po načelima i vrijednostima koje je poslanik Muhammed promovisao te da u svojim životima primjenjujemo njegovu praksu.”, istakao je hfz. Bugari