Saudijska Arabija neće priznati Izrael bez uspostavljanja palestinske države, izjavio je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman tokom obraćanja Savjetu Šure. On je oštro osudio „zločine izraelske okupacije“ nad palestinskim narodom i naglasio da Kraljevstvo neće uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom dok ne bude stvorena nezavisna palestinska država s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom.

Prijestolonasljednik je pozvao međunarodnu zajednicu da se angažuje u ovom procesu i zahvalio zemljama koje su već priznale palestinsku državu, naglasivši da je to korak u pravcu očuvanja legitimiteta i pravde u regionu. Saudijska Arabija će nastaviti svoje napore na postizanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku, ali i u kriznim zonama kao što su Jemen, Libija i Ukrajina.

On je takođe istakao napredak Kraljevstva u ostvarivanju Vizije 2030, koja ima za cilj modernizaciju ekonomije i smanjenje zavisnosti od nafte. Prema njegovim riječima, ne-naftne aktivnosti sada čine 50 posto realnog BDP-a, a stopa nezaposlenosti je svedena na istorijski minimum od 7,6 procenata.

Iako Saudijska Arabija nastavlja put modernizacije i ekonomske diverzifikacije, prijestolonasljednik je naglasio značaj očuvanja identiteta i vrijednosti Kraljevine, ističući da su one naslijeđe koje se mora prenijeti budućim generacijama.