U novoj epizodi emisije “Fatihov intervju” razgovarali smo sa hfz. Mirsadom Mrahorovićem i mr. Seadom Mrahorovićem, imamima iz Bosne i Hercegovine i poznatim izvođačima ilahija i duhovne muzike.

Oni su sa svojim orekstrom, na poziv Medžlisa Islamske zajednice Tuzi, boravili na centralnoj svečanosti povodom Mevluda, rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., i u punoj sali KIC-u “Malesija” izveli prigodan program. Mi smo tim povodom razgovarali sa njima, i između ostalog interesovali se za njihova izvođenja ilahija i duhovne muzike.

Uvaženi hfz. Mrahoroviću, znamo da je Kur’an najveća mu’džiza našem Poslaniku Muhammedu, a.s., i da on nosi velike poruke za ljude. Koju bi vi poruku Kur’ana izdvojili?

Hfz. Mirsad: Zaista je Kur’an pun poruka, kako ste i sami kazali. Koju god poruku da spomenemo ona je hajir (dobra) i korisna. Ono što bih u ovom trenutku kazao, pored svih poruka koje nam Kur’an nudi, posebna poruka koju mi svakodnevno slušamo jeste mekam, a mekam je melodija. Kur’anski mekami utiču na sve one koji ga slušaju. Ljudi iako ne znaju arapski slušajući Kur’an, on na njih utiče, na njihove duše i na njihova srca. Moj brat Sead i ja pored svih obaveza koje imamo u našem Medžlisu, radimo i u Školi Kur’ana, koja je značajan naš projekat.

Seade, Vi ste glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banovići, možete li našim slušaocima predstaviti vaš Medžlis i koji su to projekti na kojima radite?

Sead: Naš Medžlis je srednji otprilike, ne spada ni u grupu velikih a niti u grupu malih medžlisa. Naša opština broji otprilike 23.000 stanovnika, imamo 14 džemata, zatim imamo 30 mekteba i veliki broj upisane djece. Imamo Školu Kur’ana. Veliki naš projekat na kojem radimo jeste Islamski centar u Banovićima koji će ponuditi mnogobrojne sadržaje za naše džematlije. Izgradili smo do sada džamiju i još neke objekte, i nastavljamo da i dalje radimo na Islamskom centru koji je za sve nas značajan projekat.

Kako je počelo vaše intenzivnije bavljenje ilahijama i duhovnom muzikom? Kad je to sve krenulo?

Hfz. Mirsad: Naš početak u svemu tome je krenuo od hora Gazi Husrev – begove medrese još od 90-tih godina prošlog stoljeća. Mi kroz ilahije i orijentalne instrumente nudimo i te mekame koje bi trebale oplemenjivati dodatno naše duše. Samouko sam počeo da sviram naj, kojeg sam prvi put dobio u Turskoj kad smo jednom bili na jednom nastupu. Danas imam sekciju za taj instrument u Medresi u Tuzli. Nakon naja, počeo sam da sviram i ostale orijentalne instrumente, između ostalih i kanun. Specifičnost kanuna je raznolika, a sam prijevod njegov znači zakon. Zapodneevropska muzika (melodija) je bazirana na 12 tonova a orijentalna na 24 tona. I svi orijentalni tonovi su prisutni na ovom kanunu. Kaže se da svi namaski vaktovi kroz ezane imaju svoje mekame koji su specifični za njihova vremena.

Koja je to grana misije imama na koju, po vašem mišljenju bi trebalo dati poseban akcenat?

Sead: Široka je lepeza naših poslova, i svi su oni važni. Ali možda rad sa omladinom počev od mekteba pa nadalje možda bi trebalo biti u našem fokusu. Jer je to nešto što daje život i našim džematima, aktivnostima i svemu ostalom. Treba pratiti savremene modele tehnogije da bi došli do naše omladine ali, ipak, živa riječ je nezamjenljiva i treba je iskoristiti.

Naučili ste kao samouk da svirate orijentalne instrumente?

Hfz. Mirsad: Počeo sam kao samouk svirati ali kad je ljubav prisutna prema nečemu nema nemoguće. U svom kasnijem periodu bavljenja sa ovim instrumentima imao sam nekoliko mentora koji su mi dodatno pomogli da se još više usavršavam kroz sviranje tih instrumenata. Bogastvo orijentalnih tonova je zaista neuporediva sa zapadnoevropskim. Mekami (melodija) koje je Allah Uzvišeni dao jeste nešto posebno. I sami Kur’an je dokaz tome, kad god ga slušamo on izaziva nešto prelijepo za one koji ga slušaju.

Pored drugih ilahija koje intrepretirate a koje su od naših poznatih izvođača ilahija sa ovih prostora, vi imate i svojih autorskih tekstova. Kako su nastali vaši autorski tekstovi?

Sead: Skoro sve naše tekstove je pisao moj brat hfz. Mirsad. Par tekstova smo uzeli od naših poznatih autora koji su preselili poput Safvet-bega Bašagića, Yunus Emrea i mnogih ostalih. A što se tiče naših tekstova moj brat hfz. Mirsad ih je pisao i on će bolje kazati kako su tekstovi nastajali.

Hfz. Mirsad: Ne pišem tekstove na način da ih smišljam već trenutak je inspiracije. Ne smatram sebe tekstopiscem. Recimo, kasida “Šehidi” je nastala razmišljajući o našem ocu i bratu koji poginuli u posljednjoj agresiji. Kasida “Kad Ramazan” dolazi je nastala tokom mjeseca ramzana u trenucima nakon sabaha. Dakle, ne smatram to svojim poslom već nešto što me ispunjava kad dođe trenutak inspiracije.

Koja je vaša poruka našim slušaocima?

Sead: Poruka moja jeste da, obzirom se nalazimo u mjesecu rođenja Božijeg Poslanika, a.s., da što više salavata na njega donosimo. I također da činimo što više dobra vodeći se porukom hadisa Muhammeda, a.s., u kojem kaže: “Da su najbolji u mome ummetu oni koji su najkorosniji ljudima. Zahvaljujemo se na pozivu da gostujemo u vašem studiju, bilo nam je zadovoljstvo.