Jakub Durgut je bio sekretar Medžlisa (tada još uvijek odbora) Islamske zajednice Pljevlja. Rođen je 1960. godine u Bukovici gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu završava u Čajniču, te nakon toga odlazi u Sarajevo gdje ostaje sve do pred početak agresije na BiH kada se vraća u rodnu Bukovicu. Nakon početka agresije na BiH, te nakon što je, zajedno sa ostalim stanovništvom Bukovice preživio golgotu od strane paravojnih i parapolicijskih formacija seli se u Pljevlja zajedno sa roditeljima Mehemed efendijom, Dževahira-hanumom i mlađim bratom Idrizom. Tu ostaje do smrti.

Jakub Durgut je poznat i prepoznat, prije svega kao borac za istinu o događajima u Bukovici nakon početka agresije na BiH. Baveći se tom temom napisao je i objavio veliki broj članaka i tekstova, te brošuru koja se bavi tematikom ratnih zločina u Bukovici.
Istovremeno je bio vrlo aktivan na izgradnji porušenih kuća povratnicima u Bukovicu, pa je posredstvom NVO “Udruženje građana Bukovice” (čiji je i suosnivač) pomogao izgradnju preko 100 domova za povratnike.

Jakub je, kao sekretar medžlisa Pljevlja i mujezin Husein pašine džamije bio izuzetno aktivan tokom restauracije Husein pašine džamije. A, kako je i sam isticao više puta, najveća želja mu je bila obnova džamije u zaseoku Planjsko, koje je porušena tokom agresije na BiH.

Jakub je bio glas medžlisa Pljevlja. Bio je hrabar borac za pravdu, iskren i predan u toj borbi.Volio je fotografiju. Mnoge njegove forografije krase naslovnice knjiga i portala. Osvajao je i nagrade za najbolje fotografije. Bavio se pisanjem tekstova koji su objavljivani u mnogim časopisima regiona. Bio je dopisnik beogradskog dnevnog lista “Danas”, pisao je tekstove za “Elif”, “Preporod” i “Almanah”.

Generacije Pljevljaka će Jakuba pamtiti po vedrini, entuzijazmu, predanosti u pruzetim obavezama, pedantnosti u radu i preciznosti u poslovima koje je obavljao. Njegov vedri duh i optimizam kojim je zračio ulivali su povjerenje kod svih sa kojima se susretao. Čeznuo je za svojom rodnom kućom i Bukovicom i sa tom čežnjom je preselio na ahiret 2019. godine.

Neka se Uzvišeni Allah smiluje plemenitim dušama rahmetli Jakuba i njegovih roditelja rahmetli Mehmed efendije i Dževahira-hanume.