Podpredsjednik organizacionog odbora za obilježavanje stogodišnjice od Genocida u Šahovićima akademik Šerbo Rastoder u govoru povodom dženaze naglasio važnost okupljanja “ne radi slavljenja smrti, već života.”

U svom obraćanju istakao je da zločine ne treba dijeliti na “naše” i “vaše”, jer je svaki zločin univerzalan. Poručio je da se nijedan zločin ne smije zaboraviti i da je neophodno suočiti se s istinom kako bi se spriječilo ponavljanje prošlosti.

Rastoder je pozvao sve prisutne da se suprotstave svakom obliku zločina, bez obzira na motivaciju, naglašavajući da nijedna zajednica ne može izgraditi budućnost na lažima i negiranju zločina. On je podsjetio na važnost čuvanja uspomena na stradanja nevinih i pozvao na dostojanstvo i poštovanje svih građana Crne Gore, bez obzira na vjeru ili naciju.

Akademik Rastoder je u govoru pročitao pismo Kaćuše Krsmanović. Ona je, prema njegovim riječima, odrasla u Bijelom Polju, a njeni roditelji su porijeklom iz Šahovića. Kroz pismo je podijelila svoju ličnu priču o tome kako je saznala za zločine u Šahovićima i izrazila stid što se o tome nikada nije pričalo u njenoj porodici.

Na kraju, Rastoder je izrazio nadu da će istina i pomirenje postati temelj za izgradnju budućnosti, te je svim prisutnima poželio mir i sabur, uz dovu da šehidi Šahovića pronađu vječni spokoj.