U amfiteatru Medrese “Mehmed Fatih” zvanično je počela distribucija zbirke “Islam kroz hadise”, koja je poklon Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

Na početku skupa prisutnima se obratio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić, koji je tom prilikom istakao važnost ovog djela za imame. Fejzić je naglasio značaj primjene ovog djela u imamskom radu, jer će ono uveliko olakšati imamski posao i doprinijeti boljoj realizaciji njihove misije.

Prisutnima se takođe obratio dr. Bahattin Akbaš, ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Crnoj Gori koji je kazao:

“Čast mi je da sam danas sa uvaženim imamima i ulemom. Vi ste ljudi koji se bave prenošenjem Allahove dž.š. vjere i zato sam počastvovan vašim društvom. Pomno pratim vaš rad gledajući gdje vam na tom putu možemo pomoći i zato sam siguran da će ovo djelo biti od koristi u vašem budućem djelovanju. Takođe, obezbijedili smo još jedan broj knjiga na bosanskom i albanskom jeziku koje ćemo distribuirati posredstvom Medžlisa.”, kazao je Akbaš.

Djelo “Islam kroz hadise” sadrži ključne hadise koji predstavljaju temelj islamske tradicije i prakse. Prevod ove obimne zbirke na bosanski jezik omogućava širu dostupnost vrijedne islamske literature, što će značajno obogatiti znanje i razumijevanje islamske misli među vjerskim službenicima.