Poznati autor, pjesnik i tragalac Mustafa Širbić, rođen 1962. godine u Banjoj Luci, održao je predavanje pred učenicima i nastavnicima Medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici.

Odrastao u Prnjavoru, gradu koji nosi epitet “mala Evropa”, Širbić je govorio o svom životnom putu i godinama provedenim u školovanju, gdje je završio gimnaziju. Studirao je južnoslovenske jezike i književnost u Novom Sadu i Sarajevu, što je u velikoj mjeri oblikovalo njegov književni i pjesnički rad.

U svom predavanju, Širbić je podijelio svoja iskustva i koje ga prate u stvaralaštvu, te govorio o značaju poezije i lijepe riječi kao vida duhovnog izraza. Istakao je da su njegova četiri dosad objavljena djela, među kojima su “Ljubav moje majke”, “Spominjem Te dahom”, “Čovjek je tajna”, i “Knjiga o momentu”, odraz njegovog stalnog traganja za istinom i smislom. Najavio je i svoju petu knjigu pod nazivom “Sa posebnog izvora”, koja je trenutno u pripremi.

Osim knjiga, Širbić je poznat i po 19 audio materijala različitih tema, od pjesama i mudrosti do obrade romana i priča za djecu. Tokom predavanja, prisutne je posebno oduševio recitovanjem svojih stihova iz knjige “Čovjek je tajna”, kao i iz zbirke “Ljubav moje majke”. Njegova poezija, kao i mudre misli koje je podijelio, duboko su odjeknule među učenicima, koji su sa velikim interesovanjem slušali i aktivno učestvovali u razgovoru.

Širbić, koji danas živi između Stuttgarta i Sarajeva, istakao je da sebe ne doživljava samo kao pjesnika ili slikara, već prije svega kao tragaoca, uvijek u potrazi za dubljim značenjima života. Tokom razgovora, dotakao se i toga kako nastaje jedan njegov audio materijal, objašnjavajući da svaki CD prožima ličnu refleksiju i težnju ka prenošenju lijepe riječi koja ima ljekovita svojstva.

Mladima je poručio da nikada ne zaborave značaj duhovnosti i umjetnosti, koji, kako je rekao, “pružaju izlaz iz svakodnevnih briga i vode nas prema nečem uzvišenijem.”