Maoz Inon (49) godinama je vodio uspješan biznis, no sve se promijenilo 7. oktobra 2023, kada su mu roditelji ubijeni tokom napada Hamasa na Izrael.

Od tada je Inon glasni protivnik izraelskog rata u Gazi. Osnovao je nekoliko turističkih inicijativa usmjerenih na izgradnju mira.

Ovaj izraelski poduzetnik i aktivista podijelio je s Al Jazeerom svoje poglede na rat, izraelsku vladu i budućnost onoga što naziva palestinsko-izraelskim mirovnim pokretom. Njegovi odgovori su uređeni radi dužine i jasnoće.

Možete li nam reći kakva je godina rata u Gazi bila Vama kao Izraelcu?

– Bio sam među prvima kojima su pozivali da se zaustavi rat i prije nego smo počeli. Javno sam plakao za svim izgubljenim životima. Ovo što sada gledamo nije judaizam. Nije cionizam. Ovo je mutacija koja preuzima primat. Ovo je mutacija koja stvara destrukciju unutar judaizma i jevrejskog naroda.

Ne trebaju nam vaše molitve. Ne trebaju nam vaše misli. Ne treba nam čak ni da nam držite fige, što američki predsjednik Joseph Biden radi. Treba nam da djelujete. Ako cijela međunarodna zajednica sada ne poduzme korake, ponovo ćemo gledati svjetski rat. Imat ćemo milion žrtava između rijeke i mora.

Moramo ponuditi alternativu. To mi radimo zajedno, palestinsko-izraelski mirovni pokret, stvaramo identitet zasnovan na jednakosti, zajedničkom priznanju, priznavanju, pomirenju, iscjeljenju i sigurnosti. I to je moguće.

Možete li pojasniti šta mislite kada kažete mutacija?

– Suština judaizma je briga za druge. To je ideja da trebate voljeti stranca jer ste i sami stranac. To je za mene judaizam. A sada je postao mutacija o jevrejskoj nadmoći, o osveti koja je potpuno protivna judaizmu.

Cionizam se ticao izgradnje domovine za jevrejski narod, a ne brisanja i raseljavanja palestinskog naroda.

Ovo što oni rade upravo je suprotno od judaizma i cionizma. To nazivan mutacijom i to ubija naše društvo iznutra. Ovo je poput raka koji se širi po cijelom tijelu. Doslovno će ubiti državu Izrael. Već nas ubija. Ubilo je moje roditelje. Ne možemo se izliječiti. Moramo imati podršku.

Ako vam je najbolji prijatelj pijan, nećete mu dati automobil. Međunarodna zajednica i oni koji sebe smatraju najboljim prijateljima Izraela – oni upravo to rade. Dovode Izrael do uništenja.

Vi ste od početka glasno protiv rata? Je li se obistinilo ono čega ste se bojali?

– Ne, ja se plašim da je ovo samo početak i da ćemo se suočiti s milion žrtava. A prema tome idemo. To je moja najgora noćna mora.

To ja govorim najboljim prijateljima Izraela, većinom Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Ako ste tako dobri prijatelji i za Izrael, morate shvatiti da, ako želimo postići sigurnost za narod Izraela, moramo ostvariti sigurnost za narod Palestine. To ide u oba smjera.

Dva su naroda na ovoj zemlji. Između rijeke i mora, sedam miliona Palestinaca, sedam miliona Izraelaca. Niko nigdje ne ide. No, moramo naučiti živjeti zajedno. Ako to ne možemo sami, morate nam pomoći.

Šta mislite o vladi koja predstavlja Izrael, sada kada ste vidjeli šta se desilo u Gazi?

– Izraelska vlada je prva odgovorna za smrt mojih roditelja. Oni su izdali moje roditelje. Obećali su im sigurnost, a potpuno su ih iznevjerili. A sada vode rat osvete.

No, da bismo stvarali budućnost, moramo oprostiti prošlost i sadašnjost. Odlučio sam oprostiti onima koji su ubili moje roditelje. Odlučio sam oprostiti Hamasu. Opraštam izraelskoj vladi za sve što jesu, šta su uradili i šta rade sad.

Ali neću zaboraviti.

Na kraju, čini se da je sada lopta na izraelskom terenu u smislu pokretanja ograničene operacije u Libanu, nastavka napada na Gazu i pitanja da li će uzvratiti Iranu. Šta želite da kažete izraelskoj vladi, šta može ovo okončati?

– Oni koji vjeruju da će bombe donijeti mir, da će zidovi donijeti odbranu i da će rat donijeti sigurnost su naivni jer to kroz ljudsku historiju nije donijelo uspjeh.

Jedini način da se postigne sigurnost je kroz dijalog, razrješavanje sukoba i mir. No, izraelsku vladu to ne zanima. Njima je stalo do jevrejske nadmoći od rijeke do mora.

Oni ne slušaju Boga. Nije ih briga za mene. Nije ih briga za Palestince. Stalo im je samo do njih samih, pa nema smisla njima govoriti.

No, ima smisla graditi alternativu. Ne trebaju nam vaši savjeti. Ne trebaju nam vaše molitve. Treba nam da nešto poduzmete. Sada je vrijeme da se djeluje prije nego što bude prekasno za najmanje milion ljudi. Ako nešto poduzmemo, ovaj rat može biti posljednji.