Ovih dana, mediji su prenijeli izjavu Njegove ekselencije biskupa Atallaha Hanne, grčkog pravoslavnog nadbiskupa Sebastije, koji je pozvao sve hrišćanske crkve svijeta rekavši: “Pokrenite se odmah da zaustavite ovaj rat u cilju dostizanja pravde u zemlji gdje je pravda toliko dugo odsutna.” Biskup Hanna je u svom apelu istakao potrebu za hitnim angažmanom međunarodne zajednice kako bi se okončao sukob u Palestini, naglašavajući ozbiljne posljedice koje rat ima na stanovništvo te regije.

Ko je Atallah Hanna?

Atallah Hanna, rođen kao Nizar Hanne 1965. godine u selu Rameh u Galileji, jedan je od najpoznatijih palestinskih hrišćanskih lidera. Nakon studija teologije u Solunu, zamonašio se u Jerusalimu, gdje je dobio ime Teodosius (Atallah) i posvetio se službi u Grčkoj pravoslavnoj patrijaršiji. Rukopoložen je za nadbiskupa Sebastije 24. decembra 2005. godine u Hramu Groba Gospodnjeg, čime je postao drugi Palestinac u istoriji na toj poziciji u Grčkoj pravoslavnoj patrijaršiji u Jerusalimu.

Biskup Atallah Hanna je poznat po svom političkom aktivizmu i otvorenom zalaganju za prava Palestinaca, često kritikujući izraelsku okupaciju i zalažući se za pravdu i mir u Svetoj zemlji. Njegove stavove često prati rizik, pa je zbog svog javnog angažmana bio meta hapšenja i pritisaka od strane izraelskih vlasti. Uprkos tome, on ostaje odlučan u borbi za očuvanje hrišćanskog prisustva u Palestini i podržava mirno rješenje sukoba.

U svojoj najnovijoj izjavi, biskup Atallah Hanna izrazio je zabrinutost zbog sve većeg iseljavanja hrišćana iz Vitlejema i drugih dijelova Svetog grada, navodeći da je ekonomska nesigurnost, izazvana ratom i ograničenjima, dodatno pogoršala životne uslove. Pozvao je međunarodnu zajednicu i crkve da zaštite hrišćane i podrže njihovo pravo da ostanu na svojim vjekovnim ognjištima, te da se usmjere na dostizanje pravde za sve stanovnike tog područja.

Biskup Atallah Hanna svoju crkvenu karijeru započeo je kao đakon, a kasnije je rukopoložen za sveštenika u Hramu Groba Gospodnjeg 1992. godine. Nedugo nakon toga, uzdignut je u čin arhimandrita i postavljen na čelo arapskog dijela Grčke pravoslavne patrijaršije u Jerusalimu. Njegov angažman u zajednici i predanost očuvanju hrišćanskih vrijednosti ubrzo su ga učinili jednim od najprepoznatljivijih glasova među hrišćanima u Palestini, ali i širom sveta. Njegova posvećenost pravdi i jednakosti često ga je stavljala u sukob sa vlastima, ali i učvrstila njegovu poziciju među onima koji traže mirno rješenje za konflikt u Svetoj zemlji.

Osim svog duhovnog rada, biskup Atallah Hanna je bio aktivan i na političkom i društvenom planu. Služio je kao portparol Grčke pravoslavne patrijaršije, a tokom Druge intifade bio je glasnogovornik patrijarha i član eku­men­ske delegacije pred Komisijom Ujedinjenih nacija za ljudska prava. Njegov otvoreni stav i kritika izraelskih mjera doveli su do hapšenja 2002. godine, kada su mu izraelske vlasti oduzele pasoše, optuživši ga za “podršku terorizmu”. Uprkos ovim izazovima, biskup Hanna je nastavio borbu za prava palestinskog naroda i očuvanje svetih mjesta, smatrajući da je njegova dužnost da govori u ime onih koji su najviše pogođeni konfliktom i nepravdom.