Večeras, u sali Centra za kulturu u Rožajama, održana je tribina posvećena temi zločina nad Bošnjacima Sandžaka u XX vijeku. Tribina je okupila brojne građane, predstavnike lokalnih institucija i ugledne govornike, koji su se osvrnuli na značaj očuvanja sjećanja na tragične događaje u Sandžaku.

Na tribini su govorili reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, Rahman Husović, predsjednik opštine Rožaje, akademik Šerbo Rastoder, te istoričar mr Novak Adžić i dr. Šemsudin Hadrović.

Tribina je posebno osvijetlila značaj knjiga „Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u XX vijeku“ (dva toma) zbornik radova sa međunarodnog naučnog skupa održanog u Novom Pazaru 11. i 12. juna i u Bijelom Polju 7. jula 2024. godine i „Kad su vakat kaljali insani – Šahovići 1924“, čiji je autor akademik Šerbo Rastoder. Ova djela pružaju dragocjene uvide u istorijske nepravde i tešku sudbinu bošnjačkog naroda Sandžaka.

Govornici su na tribini istakli važnost otvaranja dijaloga o ovim bolnim temama, naglašavajući da suočavanje sa prošlošću nije samo obaveza prema stradalima, već i prema budućim generacijama. Rahman Husović, kao domaćin i predsjednik opštine Rožaje, istakao je važnost očuvanja kulture sjećanja kroz ovakve tribine i izdavaštvo, te izrazio zahvalnost svim učesnicima na doprinosu boljem razumijevanju teških istorijskih momenata.

Reis Islamske zajednice Crne Gore, Rifat ef. Fejzić, naglasio je značaj suočavanja sa prošlošću radi izgradnje pravednijeg društva: „Moramo se suočiti s bolnim stranicama naše prošlosti, ne da bismo produbili rane, već da bismo ih zaliječili. Ove tribine i knjige su naši mostovi prema razumijevanju, naše historije i izgradnji identiteta kroz prizmu vlastite sudbine, a ne kroz prizmu prikaza koji se temelje na ideologijama koje nemaju uporište u relevantnim činjenicama.” Dodao je i da je od izuzetne važnosti da mlade generacije budu svjesne teških momenata iz istorije, kako bi iz njih izvukli pouke.

Akademik Šerbo Rastoder i istoričar Novak Adžić su u svojim izlaganjima ukazali na potrebu za objektivnim pristupom proučavanju zločina i nepravdi koje su se desile. Oni su naglasili da samo kroz temeljno istraživanje i dokumentovanje događaja, kao i kroz edukaciju mladih, može doći do izgradnje društva koje je spremno da nauči iz prošlosti. Rastoder je podvukao da je Sandžak primjer regije čije se rane moraju zaliječiti zajedničkim naporima.