Danas je u Medresi “Mehmed Fatih” u Podgorici održano takmičenje iz Povijesti islama, na kojem su učestvovali učenici uključujući i učenice iz isturenog odjeljenja u Rožajama.

Takmičenje je organizovano s ciljem da se učenici podstaknu na dublje istraživanje i učenje o bogatom nasljeđu islamske povijesti, te da se kod njih razvije svijest o značaju historijskih događaja i ličnosti koje su ostavile dubok trag u razvoju islamske civilizacije.

Organizatori ističu da je cilj takmičenja ne samo jačanje obrazovnih kapaciteta učenika, već i stvaranje prostora za međusobno nadmetanje u zdravom duhu, gdje će se kroz saradnju i dijalog razvijati njihova ljubav prema Povijesti islama i Poslaniku a.s.

Pokrovitelj ovog događaja bila je Kancelarija za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Crnoj Gori, koja je pružila značajnu podršku u realizaciji takmičenja. Ova inicijativa ambasade ima za cilj da doprinese očuvanju vjerskog identiteta kroz obrazovne aktivnosti. Pored toga, ovakve aktivnosti pomažu u očuvanju kulturne baštine i širenju svijesti o njenoj važnosti među mlađim generacijama.

Dodjeli nagrada prisustvovao je i ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Crnoj Gori, dr. Bahattin Akbaš, koji je istakao značaj ovakvih takmičenja za razvoj intelektualnih i moralnih vrlina kod mladih. On je učenicima čestitao na postignutim rezultatima i zajedno sa direktorom Medrese uručio im prigodne nagrade.

Najbolji u današnjem takmičenju bili su:

  1. Ahmed Bektešević (33 boda) – Prvo mjesto
  2. Džemila Hasović (30 bodova) – Drugo mjesto
  3. Diellza Kajoshaj (24 boda) – Treće mjesto (izjednačeno)
  4. Esma Hadžić (24 boda) – Treće mjesto (izjednačeno)

Svečanosti su takođe prisustvovali pomoćnik Reisa Islamske zajednice Behlul ef. Kanaqi, direktor Medrese Amer ef. Šukurica, profesorica Mirsada Burdžović i profesorica Vaida Đoković Murić. Organizatori su izrazili zadovoljstvo nivoom znanja koje su učenici pokazali i najavili da će ovakva takmičenja postati redovna praksa u cilju daljeg podsticanja mladih na sticanje znanja o vlastitoj tradiciji i nasljeđu.