Snažan zemljotres jačine 5.9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je Tursku, a epicentar se nalazi 46 kilometara od grada Malatya, na dubini od 9 kilometara.

Prema prvim informacijama, potres je bio razoran, izazvavši paniku među stanovnicima koji su napustili svoje domove i izašli na ulice. Nadležne službe su odmah reagovale, a spasilačke ekipe su na terenu i procenjuju situaciju.

Još uvijek nema zvaničnih podataka o ljudskim žrtvama ili materijalnoj šteti, ali s obzirom na blizinu epicentra naseljenim područjima, strahuje se da bi posledice mogle biti ozbiljne.

Stanovnici Malatye su posebno osjetljivi na seizmičke aktivnosti, jer su prije nekoliko godina već doživjeli katastrofalan zemljotres koji je odnio brojne živote i uzrokovao ogromnu štetu na infrastrukturi. Tada je veliki broj ljudi ostao bez svojih domova, a grad se još uvijek oporavlja od posljedica.

Prema informacijama na sajtu Predsjedništva za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD), u 10.46 sati po lokalnom vremenu zabilježen je zemljotres jačine 5,9 stepeni Rihterove skale, čiji je epicentar bio okrug Kale u Malatiji.

Utvrđeno je da se potres dogodio na dubini od 10,07 kilometara. U saopšenju AFAD-a navedeno je da nakon zemljotresa nije bilo ljudskih žrtava i imovine.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Yerlikaya, u izjavi na svom nalogu na društvenim mrežama, rekao je: “Svi timovi AFAD-a i naših relevantnih institucija započeli su skeniranje terena u području pogođenom zemljotresom koji se dogodio u okrugu Kale u Malatiji.”

Navodeći da pomno prate dešavanja u vezi sa zemljotresom, koji se osjetio i u okolnim provincijama, Yerlikaya je rekao: “Želim da naši građani pogođeni zemljotresom što prije ozdrave. Neka Bog zaštiti našu zemlju i naciju od katastrofa.”

Gradonačelnik gradske opšine Malatya Sami Erise, u svojoj izjavi dopisniku Anadolu agencije, rekao je: “Do sada nismo dobili nikakve informacije o šteti ili žrtvama. Naše skeniranje terena se nastavlja.”- kazao je Erise.

Zemljotres se takođe osjetio i u gradovima Erzincan i Tunceli. Građani koji su osjetili potres izašli su na ulice.

Turska se nalazi na jednom od najaktivnijih seizmičkih područja na svijetu, a zemljotresi su česta pojava u ovoj zemlji. Stručnjaci upozoravaju na važnost pridržavanja sigurnosnih mjera i edukacije stanovništva o postupanju u slučaju potresa. Lokalne vlasti nastavljaju s procjenom situacije, dok se očekuju daljnje informacije o razmjerima zemljotresa.