Od 12. do 13. oktobra, Skadar je bio domaćin međunarodne konferencije pod nazivom “Osnaživanje budućnosti: istraživanje uloge religije u razvoju mladih” koja je okupila naučnike, edukatore i omladinske aktiviste.

U organizaciji Centra za napredne studije, Albanskog instituta za islamsku misao i civilizaciju, Instituta za obrazovanje, baštinu i turizam i Centra za interkulturalno razumijevanje “Horizonti”, konferencija je imala za cilj da spoji tradiciju i modernost naglašavajući ključnu ulogu vjere u njegovanju otpornosti, moralnog integriteta i osjećaja zajedništva među mladima.

Uz podršku Međunarodnog instituta za islamsku misao, na konferenciji je učestvovalo 15 izlagača koji su podijelili svoj rad i istraživanje zajedno sa 22 učesnika koji su se uključili u sadržajne diskusije o ukrštanju vjere i razvoja mladih. Događaj je uključivao niz sesija koje su pokrivale teme kao što su integracija vrijednosti zasnovanih na vjeri u toku obrazovanja i utjecaj društvenih medija na vjerski identitet.

Konferencija kojom je moderirao profesor Ahmet Alibašić započela je pozdravnim riječima profesora Ramiza Zekaja, dr. Ardiana Muhaja i Omera Kajoshaja, nakon čega je uslijedio uvodni govor profesora Fathija Malkavija o intelektualnom razvoju muslimanske omladine. Tokom sesija, učesnici su se bavili temama kao što su formiranje identiteta među mladima, uloga religije u razvoju ličnosti i pristupi podrške mentalnom zdravlju zasnovani na vjeri.

Kroz otvorene diskusije, prezentacije i mogućnosti umrežavanja, konferencija je uspješno pružila platformu na kojoj su se spojili tradicija i savremena pitanja, njegujući holistički pristup razvoju mladih ukorijenjen u vjeri i zajednici.