U Nikšiću je održana promocija knjige “Uzdah mladosti” autora Džemala Dacića. Događaj je organizovao Medžlis Islamske zajednice Podgorica, Džemat Nikšić, i okupio je brojne ljubitelje književnosti i poštovaoce autora.

Moderator večeri bila je Enita Šabotić, koja je prisutne uvela u sadržaj i značaj ovog književnog djela.

Jedan od promotora, Fuad Čekić, pružio je duboku interpretaciju zdrave duhovnosti unutar tradicionalnih religija. Istakao je da duhovnost nije samo aspekt vjerskog života već i ključni element koji oblikuje moralne vrijednosti i identitet mladih ljudi. Čekić je naglasio važnost povezivanja duhovnosti i mladosti, ukazujući na to kako mladi kroz duhovnost mogu pronaći smjernice i inspiraciju za suočavanje sa izazovima savremenog svijeta.

Autor knjige, Džemal Dacić, podijelio je svoja iskustva i motive koji su ga naveli da napiše ovo djelo. Govorio je detaljno o metodama odgoja, ističući značaj uspostavljanja čvrstih temelja moralnih i etičkih vrijednosti u ranom životnom dobu. Dacić je naglasio da je odgoj više od pukog prenošenja znanja; to je proces koji zahtijeva empatiju, razumijevanje i aktivno slušanje mladih. Prema njegovim riječima, “Uzdah mladosti” nastoji da prikaže unutrašnji svijet mladih ljudi, njihove snove, strahove i nade, te da ponudi smjernice kako bi se oni što bolje suočili sa životnim izazovima.

Dacić je posebno istakao važnost komunikacije između generacija. Ukazao je na to da stariji često zaboravljaju kako je biti mlad i suočavati se sa brzim promjenama koje donosi moderno društvo. Predložio je metode odgoja koje uključuju otvoren dijalog, poštovanje individualnosti i podsticanje kritičkog mišljenja.

Promocija je završena potpisivanjem knjiga i neformalnim druženjem, gdje su prisutni mogli nastaviti razgovor sa autorom i promotorima.