Islamska zajednica Plav-Gusinje iz Njujorka ponovo je pokazala svoju snagu humanosti, donirajući 41.000 dolara za pomoć poplavljenim područjima Jablanice. Ova nesebična podrška omogućila je olakšanje stanovnicima pogođenim katastrofom, pružajući im potrebne resurse za početak obnove života nakon teških gubitaka. Zajednica u dijaspori još jednom je demonstrirala svoju solidarnost i želju da pruži ruku onima u nevolji, bez obzira na to gde se nalaze.

Jablanica je nedavno pretrpjela strašnu poplavu, koja je odnijela kuće, uništila poljoprivredne površine i ozbiljno oštetila infrastrukturu. Najtragičniji dio ove nesreće je gubitak 19 ljudskih života, što je ostavilo duboke rane u srcima porodica i zajednice. Stanovnici su se suočili s ogromnim izazovima, ostavši bez krova nad glavom i osnovnih sredstava za život. U ovim teškim trenucima, posjeta hadži Ragipa Čekića ispred Islamske zajednice Plav-Gusinje, zajedno s prof. dr. Smailom Čekićem iz Sarajeva i predstavnicima Zavičajnog društva, Suadom Ibrahimovićem i Ruždijom Musićem, bila je ne samo materijalna, već i moralna podrška.

Hadži Ragip Čekić, tokom svoje posjete Jablanici, izjavio je: „Ovo je trenutak kada je naš narod, bez obzira gdje se nalazio, pokazao jedinstvo i saosjećanje. Islamska zajednica u Njujorku brzo se organizovala kako bi pritekla u pomoć onima kojima je najpotrebnija. Tokom posjete, imao sam priliku da se sretnem sa glavnim imamom Jablanice, Ekremom ef. Hodžićem, i imamom poplavljene džamije, Semirom ef. Jahićem, koji su aktivno učestvovali u pružanju podrške ugroženima. Posebno bih pohvalio predsjednika mjesne zajednice, Bakira Tufeka, i mlade momke koji su pomogli distribuciju pomoći. Njihova predanost i energija u teškim trenucima su izuzetni primjeri solidarnosti. Ova pomoć nije samo materijalna podrška, već znak da nismo zaboravili one koji su najviše pogođeni. U teškim trenucima, solidarnost i zajedništvo su ono što nas vodi naprijed.“

Humanitarna solidarnost ove zajednice prepoznata je širom svijeta. Njen doprinos humanitarnim akcijama u rodnom kraju i izvan njega redovno nadilazi granice, pružajući pomoć onima kojima je najpotrebnija. Ova najnovija akcija pokazuje duboku povezanost ove zajednice sa zavičajem, ali i posvećenost univerzalnim islamskim vrijednostima – pomoći i podršci u trenucima krize.