Dr. Bahatin Akbaš: Dokaz saradnje Islamskih zajednica Turske i Crne Gore biće izgradnja Centralne džamije u Bijelom Polju (Video)

143

U novoj epizodi emisije “Fatihov intervju” razgovarali smo sa dr. Bahatinom Akbašem, atašeom za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Podgorici. Povod razgovora je podjela kompleta kapitalnog djela “Islam kroz hadise”, koje je izdalo Predsjedništvo za vjerske poslove R. Turske, s prijevodom na bosanskom i albanskom jeziku imamima u Crnoj Gori. Najavio je i druga izdanja literature vjerskog sadržaja koji će se naći u rukama imama.

Ataše dr. Bahatin Akbaš je između ostalog istakao odličnu i plodonosnu saradnju između institucija Islamske zajednice u Crnoj Gori i Diyaneta, za šta su zaslužni prije svega naši poglavari, imami i svi vjerski službenici.

“Vođeni hadisom Muhammeda, a.s., da je najbolji među ljudima oni koji koriste ljudima. Na tom polju su se našle naše institucije i tome ćemo i dalje težititi i dalje.”, kazao je on.

“Sa ponosom možemo reći, da projekat koji se dugo čeka i koji je bio u nekoj stagnaciji, da je znatan dio sredstava sakupljen za početak izgradnje centralne džamije u Bijelom Polju. Očekujemo u narednom periodu nakon što se završe još neke prepreke, da se ide na Javni tender za njenu izgradnju. To će dokazati našu saradnju na visokom nivou a mi smo tu most da se to i realizuje, ako Bog da.” izjavio je između ostalog dr. Bahatin Akbaš.

Među brojnim projektima koji se realizuju u Crnoj Gori posebno je akcentirana saradnja sa Medresom “Mehmed Fatih” na polju raznih obrazovnih programa i takmičenja koja su realizovana i koja se planiraju realizovati u budućnosti.

Sa atašeom je razgovarao Zejno Omeragić, a prevodilac je bio Džihan ef. Hot, službenik Kancelarije za vjerske poslove pri ambasadi R. Turske u Podgorici.

Cijeli intervju pogledajte na našem youtubu kanalu: