VIDEO: Bajramska poruka reisa Rifata ef. Fejzića

281

Bajramski govor reisa Islamske zajednica u Crnoj Gori Rifata ef. Fejzića koji je održao na svečanom prijemu povodom nastupajućeg Kurban – Bajrama u četvrtak 13. 06. 2024. godine u Podgorici.

Njegov govor prenosimo u cijelosti:

“Kurban, odnosno obred žrtvovanja kao čin posebne bliskosti s Bogom i ljudima, neminovno nas podsjeća na snažnu vjeru praoca monoteizma Ibrahima, a.s., i njegovu odluku da za ljubav Stvoritelju žrtvuje najvrednije što ima. Podsjeća nas i na Allahov odgovor da je ljudski život svet i da se ne može žrtvovati ni za kakve ciljeve. Zato je kurban koji prinosimo, od Ibrahima do danas, kurban međuljudske solidarnosti, odricanje od kojeg će ljudi imati korist.

“Do Boga neće doprijeti meso njihovo i krv njihova, ali će Mu stići iskreno učinjena dobra djela vaša”, kaže se u Kur’anu Časnom.

Ibrahimov kurban je delegitimisao varvarstvo, označivši prekretnicu u religijskom i
civilizacijskom sistemu. Uspostavio je poredak na načelima ljudske solidarnosti i mira na zemlji. Zato su dani pred nama, dani radosti i nade.

Istu poruku nosi i hadž – obred koji prethodi bajramu. Odazivajući se pozivu Svevišnjeg, milioni hadžija svjedoče jednakost stečenu rođenjem i ideal ravnopravnosti, bez obzira na razlike u rasi, porijeklu, rodu ili društvenom statusu.

Pa ipak, svijet u kojem živimo prepun je nepravde i nasilja. Kao da je glas razuma i ljudskosti utihnuo pred bukom nasilnika. Kao da svakodnevni prasak agresorskih topova u Palestini i Ukrajini ne dopire dovoljno do Podgorice, Berlina, Londona, Pariza i Vašingtona. Kao da je ljudska savjest zakazala.

Trend dehumanizacije i deregulacije svjetskog poretka reverzibilan je svjetonazoru Božijih
poslanika i svih nebeskih religija. Zato smo mi koji vjerujemo dužni da opominjemo na
stranputice koje su pred nama i da radimo na uspostavljanju mira na zemlji.

Dozvolite mi da podsjetim da je i naš prostor bio poprište čestih ljudskih stradanja i posrnuća, ali je čovjek ipak nalazio snagu da se uzdigne i nastavi dalje.

Mi, kao malo društvo, nemamo pravo na greške velikih. Ova generacija je na vrijeme napravila izbor i okrenula kormilo ka Zapadu, kojem i geografski pripadamo. Potvrda tog izbora i sazrijevanja jeste društveni konsenzus koji je i formalno pravno postignut ovih dana. Dakle, imamo razloga za optimizam i nadu da ultradesne politike odjevene iracionalnim populizmom, a koje zapljuskuju čak i zapadne demokratije, u Crnoj Gori neće naći plodno tlo.

Jer, istorija nas uči da su veliki lideri pravili iskorake ne povlađujući masi. Odvažnošću njihovih vizija prethodio je hrabar pogled u prošlost, koja je vapila za pokajanjem i praštanjem. To su putokazi pomirenja za svjetliju budućnost naših pokoljenja.
Neka nam prožimanje različitih kultura i civilizacija bude osnov, a ne mana, ka dostizanju opšteg blagostanja kao zajedničkog cilja. Neka nam praštanje i društveni dogovor bude metod do tog cilja, onako kako se poručuje i u Kur’anu Časnom:

„Zato im praštaj, i moli da im bude oprošteno, i dogovaraj se sa njima“.

Dragi vjernici,
Otvorenih srca i domova osjetimo punoću života u Bajramu i podijelimo prazničnu radost i nadu sa svim ljudima. Moleći Uzvišenog Gospodara da nas učvrsti na pravom putu, unaprijedi našu Zajednicu i društvo, svim muslimankama i muslimanima čestitam predstojeći praznik!

Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar Kurban bajramin!”

-Rifat ef. Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori