Za naš portal smo ovog puta razgovarali sa predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Plav Muhamedom ef. Cecunjaninom, koji nam je predstavio njihov Medžlis i upoznao nas sa ostalim važnim stvarima.

Upoznajte ukratko naše čitaoce sa plavskim Medžlisom, infrastrukturom kojom raspolaže, brojem džamija, službenika i tome sl.?

Medžlis Islamske zajednice Plav ima šest džamija u svojoj nadležnosti. U svim džamijama su angažovani imami, te se u svim džamijama odvijaju sve standardne aktivnosti od obavljanja pet vaktova namaza, džume, mektebske nastave, vazova, teravija itd. Pored šest imama Medžlis islamske zajednice ima još tri pomoćna službenika koji se uz imame trude da vjernicima obezbijede što bolje uslove življenja islama.

Koji su značajni infrastrukturni projekti u toku i šta je ono što je planirano u narednom periodu?

Što se tiče infrastrukture, važno je napomenuti da su pretodni sazivi Medžlisa ostvarili hitorijske rezultate kojih najčešće nismo svjesni u dovoljnoj mjeri. Prije svega bih spomenuo povrat, restituciju džamije Sultanije i zgrade Rušdije a potom i njihovu obnovu i izgradnju džamija u Bogajiću i Koritima. U narednom perodu pažnja Medžlisa i Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori je usmjerena u dva pravca. Prvi je restauracija džamija iz osmanskog perioda, prvenstveno Redžepagića i Šabovića džamije.

Svjesni smo kulturno-historijskih vrijednosti pomenutih objekata i naše historijske uloge i obaveze da sačuvamo autentičnost naših najvrijednijih objekata. Veliki dio posla je do sada već odrađen i uz Allahovu pomoć uskoro ćemo pristupiti radovima na restauraciji Redžepagića džamije a potom i Šabovića džamije.

Drugi cilj je razvoj nove infrastrukure. U planu je izgradnja Islamskog centra u Koritima koji će između ostalog sadržavati i vrtić, multifunkcionalne sale i apartmane. U saradnji sa Opštinom Plav i Mešihatom Islamske zajednice u Crnoj Gori radimo na izgradnji centralne gasalhane i trenutno tražimo adekvatnu lokaciju. U planu je i izgradnja džamije u naselju Glavice. Tokom mjeseca ramazana smo uspjeli da povratimo parcelu na Visitoru površine 1,5 hektara što nam otvara nove mogućnosti.

Šabovića džamija (Foto: MIZ Plav)

Plav postaje važna turistička destinacija, da li Islamska zajednica ima šta ponuditi u tom smislu?

Plav iz godine u godinu postaje važna turistička destinacija. Valja napomenuti da su naši eksperti uradili turistički vodič u saradnji sa TO Plav u kojem su predstavljene sve džamije i kule iz osmanskog perioda na teritoriji Plava. U planu je i postavljanje stalne izložbe u prostorijama Rušdije gdje će biti predstavljene knjige i rukopisi iz osmanskog perioda koji su u posjedu Medžlisa kao i ostali artefakti do kojih dođemo. Osim toga, Medžlis Islamske zajednice Plav posjeduje pet soba ukupnog kapaciteta 10 ležaja koji su na raspolaganju za iznajmljivanje.

Stara džamija (Foto: MIZ Plav)

Dijaspora je važna za plavsko – gusinjski kraj, koliko pomažu u radu vašeg Medžlisa?

Jedan od glavnih ciljeva Medžlisa je uspostavljanje što bolje saradnje sa dijasporom. U svojim projektima često smo oslonjeni na podršku dijaspore koja nikada nije zaboravila svoj zavičaj. Ovog ljeta pred nama je otvaranje Šehidske džamije koja je izgrađena ogromnim angažmanom naše dijaspore. Osim toga, zadnjih nekoliko godina tokom ljeta u saradnji sa Islamskom zajednicom Plav – Gusinje iz Njujork organizujemo zajedničke vjerske manifestacije što postaje tradicija. Značajne su i posjete naših imama dijaspori i tim aktivnostima moramo posvetiti dodatnu pažnju.