Danas je u Bijelom Polju održan međunarodni skup posvećen sjećanju na žrtve genocida u Šahovićima 1924. godine i  Sandžaka 1943. godine. Skup je okupio brojne uvažene goste, među kojima je bio i sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori, Fuad ef. Čekić.

U  pozdravnom govoru, Čekić je istakao važnost zajedničkog sjećanja kao temelja za izgradnju budućnosti utemeljene na pravdi, razumijevanju i zajedništvu. “Naše sjećanje na žrtve nije samo obaveza već i ključni element naše kolektivne svijesti. Ono nas ujedinjuje i osnažuje nas da gradimo bolje društvo”, naglasio je sekretar Islamske zajednice.

Pored toga, Čekić je naglasio važnost obrazovanja mladih o istorijskim događajima kako bi se osiguralo da se stradanja ne zaborave i da se iz njih izvuče pouka za budućnost. “Obrazovanje mladih generacija o tragičnim događajima našeg naroda ključno je za prevenciju ponavljanja sličnih zločina i izgradnju mirnog društva”, dodao je.

Skup je nastavljen panel diskusijama i izlaganjima s ciljem promicanja pravde, ljudskih prava i političke participacije Bošnjaka na Crnoj Gori. Ovaj skup predstavlja važan korak ka jačanju svijesti o prošlim tragedijama i izgradnji održivog mira i suživota u regiji.