Sjutra, 11. jula 2024. godine, održaće se kolektivna dženaza u Srebrenici, gdje će biti ukopano četrnaest tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida. Nekadašnja Fabrika akumulatora u Potočarima, mjesto koje nosi najteže uspomene, bit će ispunjena jecajima i tugom porodica koje su gotovo tri decenije čekale ovaj trenutak.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku, dok je najstarija žrtva Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine, koji je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe.

Ove godine će zajedno biti ukopani i braća Efendić – Hasib i Ćamil. Među žrtvama koje će biti sahranjene 11. jula su i osobe različitih starosnih dobi, rođene između 1927. i 1978. godine, a njihov ukop dodatno naglašava ogromnu tragediju koja je pogodila mnoge porodice iz različitih opština poput Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Pripreme za sjutrašnju dženazu privode se kraju, a porodice se okupljaju pored tabuta svojih najmilijih. Među okupljenima su majke, sestre, kćerke, supruge, rođaci i rođake, koji će konačno moći položiti svoje voljene u vječni mir. Emocije su izuzetno snažne dok se prisjećaju života onih koji su tragično stradali. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Proteklih godina, DNK analiza i naporan rad identifikacionih timova omogućili su otkrivanje i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava genocida. Ove godine, porodice će napokon moći ukopati svoje najdraže pored već ukopanih članova uže i šire porodice. Proces identifikacije i ukopa pruža barem djelimični osjećaj smiraja porodicama koje su predugo živjele u neizvjesnosti.

Dženaza će okupiti hiljade ljudi iz cijelog svijeta, uključujući preživjele, članove porodica, prijatelje, ali i brojne zvaničnike i predstavnike međunarodne zajednice. Ovaj čin ne predstavlja samo ispunjenje vjerske dužnosti, već i važan podsjetnik na potrebu za pravdom i sjećanjem na žrtve kako se ovakva tragedija nikada više ne bi ponovila.

Srebrenica i Potočari sjutra će biti središte sjećanja i tuge, ali i solidarnosti i zajedništva.