Vijeće ministara grupe zemalja D8 pozvalo je u danas na trenutni, trajni i bezuslovni prekid vatre u Gazi i prekid izraelske agresije na Palestince u opkoljenoj enklavi.

U zajedničkoj deklaraciji se također pozivaju sve države da osiguraju da se Izrael striktno pridržava privremenih mjera koje je naredio Međunarodni sud pravde (ICJ).

“Potvrđujemo nepokolebljivu podršku država članica D8 borbi palestinskog naroda za ostvarivanje svojih neotuđivih prava, punopravnog članstva Palestine u Ujedinjenim narodima i provođenja svih rezolucija vezanih za palestinsko pitanje na međunarodnim forumima“, navodi se u deklaraciji.

Vanredni sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova zemalja D8 na kojem se razgovaralo o situaciji u Gazi održan je u danas u Istanbulu.

Sastanku grupe D8 prisustvovali su ministri vanjskih poslova Bangladeša, Egipta, Indonezije, Irana, Malezije, Nigerije, Pakistana i Turkiye.

Organizacija D8, osnovana 1997. godine, ima za cilj unapređenje ekonomske saradnje među državama članicama.

Broj Palestinaca koje su izraelske snage ubile u Gazi veći od 36.800

Najmanje 36.801 Palestinac ubijen je u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine, saopštilo je u danas Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi.

U saopštenju ministarstva se dodaje da je 83.680 ljudi povrijeđeno u napadima.

“U izraelskim napadima u posljednja 24 sata ubijeno je 70 ljudi, a povrijeđeno 150“, navodi se u saopštenju.

Mnogi su još uvijek zarobljeni pod ruševinama i na putevima jer spasioci ne mogu doći do njih.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

Politički šef Hamasa: Naš narod se neće predati, otpor će se nastaviti

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Haniyeh potvrdio je danas da će snage otpora nastaviti braniti palestinska prava protiv Izraela nakon napada na izbjeglički kamp Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze.

Haniyeh navodi da Izrael “nastavlja masakrirati palestinsku djecu i žene u izbjegličkom kampu Nuseirat i Deir al-Balah u centralnom Pojasu Gaze”.

Rekao je da je Izrael odbio zaustaviti svoj “rat uništavanja” protiv palestinskog naroda uprkos tome što je svijet Tel Aviv označio kao “djecoubicu”.

“Naš narod se neće predati, otpor će nastaviti da brani naša prava od ovog ubojitog neprijatelja”, dodao je Haniyeh.

Naglasio je da ako Izrael “vjeruje da može nametnuti svoje izbore Palestincima, mora shvatiti da je to zabluda”.