Nakon detaljne istrage, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore izdao je mišljenje u kojem je utvrđeno da je JPU “Đina Vrbica” u Podgorici diskriminisala djecu islamske i katoličke vjeroispovijesti u vezi s troškovima za boravak i ishranu ustanove za vrijeme vjerskih praznika.

Iz mišljenja proizlazi da su troškovi za boravak djece islamske i katoličke vjeroispovijesti plaćani u punom iznosu čak i za dane kada djeca nisu prisustvovala vrtiću zbog  Bajrama i Uskrsa, dok je za djecu pravoslavne vjeroispovijesti predviđeno umanjenje troškova u sličnim situacijama. Ovo nejednako postupanje u boravku izazvalo je pritužbu roditelja koji su istakli da je takva praksa diskriminirajuća.

Zaštitnik je ustanovio da postojeće prakse u JPU “Đina Vrbica” nisu u skladu s principima jednakosti i prava na slobodno obilježavanje vjerskih praznika, kako je garantovano Ustavom Crne Gore i Konvencijom o pravima djeteta UN-a. Takođe, naglašeno je da ustanova nije pravilno primijenila odredbe Zakona o svetkovanju vjerskih praznika, koje obavezuju na osiguranje jednake obrade svih korisnika ustanove bez obzira na njihovu vjersku pripadnost.

U skladu s tim, Zaštitnik je dao preporuku da JPU “Đina Vrbica” odmah izmijeni svoje postupke i ugovore kako bi se osigurala jednaka prava svih djece bez obzira na njihovu vjersku pozadinu. Takođe je predloženo Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija da izda smjernice svim predškolskim ustanovama o postupanju u vezi s praznovanjem vjerskih praznika.

Roditeljima i svim zainteresovanim stranama savjetuje se da blagovremeno obavijeste ustanove o planiranim odsustvima njihove djece zbog vjerskih praznika kako bi se izbjegle nejasnoće i moguće nepravilnosti u obračunima troškova.