U Dohi je danas započelo prvo Međunarodno takmičenje u arapskoj kaligrafiji pod nazivom Al Raqeem, u organizaciji Sheikh Abdulla Bin Zaid Al Mahmoud Islamic Cultural Centre (Fanar) i Muzej islamske umjetnosti (MIA).

Ministar vakufa i islamskih poslova, Ghanem bin Shaheen Al Ghanim, otvorio je takmičenje. Takmičenje je najveće ove vrste. Nagrada za najbolje je milion katarskih rijala.

Dr. Saleh bin Ali Al Marri, generalni direktor Fanara i predsjednik organizacijskog odbora, naglasio je važnost događaja za afirmaciju Katara i njegov civilizacijski doprinos, u skladu s ciljevima Nacionalne vizije 2030. Takmičenje promoviše kulturnu razmjenu i potiče kreativnost u arapskoj kaligrafiji, istražujući njene brojne stilove i njihovu kulturnu vrijednost.

Direktorica MIA-e, Shaika Nassr Al Nassr, izrazila je zadovoljstvo što je MIA domaćin ovog događaja koji spaja ljepotu i duhovnost kroz arapsku kaligrafiju, potičući dijalog i razumijevanje među narodima.

Takmičenje obuhvata pet grana kaligrafije, a žiri se sastoji od pet vrhunskih kaligrafa iz različitih dijelova svijeta. Očekuje se da će takmičenje privući mnoge talente i doprinijeti promociji islamske kulture i umjetnosti arapske kaligrafije na globalnoj razini.