Ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Crnoj Gori, dr. Bahattin Akbaş, uručio je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu ef. Fejziću, vrijednu donaciju u vidu kompleta kapitalnog djela “Islam kroz hadise”, javlja radio Fatih.

Ova zbirka, koju je izdalo Predsjedništvo za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet), donirana je u 95 primjeraka, sa ciljem podrške obrazovnom i vjerskom radu imama i vjerskih službenika širom zemlje.

Djelo “Islam kroz hadise” sadrži ključne hadise koji predstavljaju temelj islamske tradicije i prakse. Prevod ove obimne zbirke na bosanski jezik omogućava širu dostupnost vrijedne islamske literature, što će značajno obogatiti znanje i razumijevanje islamske misli među vjerskim službenicima.

“Donacija ove zbirke hadisa od strane Diyaneta predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje između Islamske zajednice u Crnoj Gori i Predsjedništva za vjerske poslove Republike Turske”, izjavio je dr. Akbaş tokom svečane ceremonije. Također je izrazio nadu da će ovo djelo dodatno osnažiti vjerske službenike u njihovim nastojanjima da još bolje služe svojoj zajednici.

Reis Rifat ef. Fejzić se zahvalio na ovom vrijednom poklonu, ističući da će zbirka “Islam kroz hadise” biti od neprocjenjivog značaja za vjerske službenike. “Ova literatura će pomoći našim imamima da vjernicima približe poruke islama kroz prizmu hadisa i obogati njihov vjerski rad”, izjavio je Fejzić.

Projekat “Islam kroz hadise” je rezultat napornog, sistematskog i kolektivnog rada stručnjaka pod okriljem Predsjedništva za vjerske poslove Republike Turske. Djelo je prošlo rigorozne provjere i recenzije od strane Visokog vijeća Diyaneta, kako bi se osigurala njegova vjerodostojnost i kvalitet.

Djelo će biti raspodijeljeno među vjerskim službenicima širom Crne Gore, čime će Islamska zajednica dodatno ojačati svoje obrazovne kapacitete i pružiti podršku u razumijevanju i primjeni islamskih učenja u savremenom kontekstu.