Donja Jablanica: Razmjere katastrofe i borba za pronalazak nestalih (Video TRT)

53

Donja Jablanica, jedno od područja najteže pogođenih nedavnim odronima i poplavama u Bosni i Hercegovini, suočava se s ogromnim izazovima. Veliki dio naselja potpuno je zatrpan granitnim otpadom, za koji se vjeruje da je uzrokovan aktivnostima kamenoloma u blizini. Uslijed ove tragedije, mnoge kuće su uništene, a brojni stanovnici nestali.

Ekipe na terenu neprestano rade na raščišćavanju terena, uz pomoć dodatne mehanizacije koja je pristigla kako bi olakšala rad spasilačkih timova. Nažalost, svakim satom raste broj pronađenih nastradalih, dok se još uvijek traga za preživjelima ispod naslaga zemlje i kamenja.

Posebno teška situacija je u ovom naselju jer su porodice odsječene od vanjskog svijeta. Poplave i odroni su blokirali prilazne puteve, što dodatno otežava rad spasilačkih ekipa. Do sada je u različitim dijelovima pogođenih područja, uključujući Donju Jablanicu, pronađeno najmanje 19 nastradalih, dok se traga za desetinama nestalih.

U prilogu TRT-a o razmjerama pričinjene štete u Donjoj Jablanici prikazani su jezivi prizori razrušenih kuća, zatrpanih puteva i očajnih obitelji koje čekaju vijesti o svojim najmilijima.