Petnjica je jedina opština u Crnoj Gori bez ikakvih autobuskih linija, što predstavlja veliki problem za njene stanovnike. Problemi su nastali nakon stečaja beranskog autoprevoznog preduzeća “Simon vojaž”, koje je ranije redovno povezivalo Petnjicu sa Beranama i drugim mjestima.

Stanovnici ističu da je ovo stanje veliki udar na njihove džepove, jer mnogi nemaju sopstveni automobil niti novca za taksi. Situaciju dodatno otežava nedostatak benzinske pumpe u Petnjici, pa stanovnici moraju ići u Berane i za gorivo. “Nemamo svi mogućnost da često putujemo u Berane zbog goriva ili drugih potrepština. Ovakva izolacija nam otežava svakodnevni život,” rekao je jedan mještanin za naš portal.

Infrastrukturni problemi su evidentni, a putna mreža prema mjesnim centrima Bor i Trpezi je katastrofalna. Petnjica nema ni osnovne usluge poput kioska, a brzi internet nije dostupan zbog nedostatka optičkog kabla.

Unatoč problemima, stanovnici Petnjice polažu nade u razvoj turizma, poljoprivrede i drvoprerade. Na području opštine nalaze se značajna arheološka nalazišta i jedinstvena troetažna džamija iz 15. vijeka, koja bi mogla privući turiste, ali je za to neophodno poboljšanje saobraćajne infrastrukture.