“Jasno je da se problem u regionu ne može riješiti stalnim maltretiranjem palestinskog naroda, nepoštovanjem sigurnosti života i imovine, oduzimanjem njihovih domova i zemljišta, uništavanjem njihove infrastrukture i sprečavanjem njihovog razvoja.

Takav pristup samo će dovesti do pojačanih sukoba uzrokovanih produbljivanjem nemira, stalnim krvoprolićem na obje strane, a na kraju će potraga za mirom uvijek završiti razočaranjem.

Izraelski pristup, koji zanemaruje osnovna prava palestinskog naroda, takođe ugrožava sigurnost svog naroda, kao što se vidi u posljednjem incidentu.

Baš kao što smo protiv ugnjetavanja, okrutnosti, vansudskih ubistava i prijetnji po život i imovinu Palestincima koje nameću izraelske sigurnosne snage i ilegalni doseljenici, također smo protiv nasumičnih akcija protiv izraelskih civila.

Potpuno su neprihvatljivi uništavanje Gaze nesrazmjernim zračnim i kopnenim napadima, bombardiranje džamija i smrt nevine djece, žena, staraca i civila.

Ako su se slične scene dešavale u akcijama protiv izraelskih gradova, mi ih definitivno ne odobravamo.

Tražimo od izraelske administracije da prestane sa bombardiranjem palestinskih zemalja, posebno Gaze, a Palestince da prestanu sa uznemiravanjem civilnih naselja u Izraelu.

Ovaj umjereni korak također će otvoriti vrata miru.

Ovo je dan kada treba delovati ne impulsivno, već sa državničkim razumom, hladnokrvnošću i ljudskom savešću.

Želio bih da kažem da smo kao Turska spremni na sve vrste posredovanja, uključujući i razmjenu zatvorenika, ako to strane zatraže.

Također vršimo neophodne pripreme za nabavku materijala za humanitarnu pomoć koji će trebati stanovnicima Gaze.

Danas sam imao vrlo produktivne telefonske razgovore sa predsjednikom Palestine, gospodinom Abasom, i predsjednikom Izraela, gospodinom Herzogom.

Danas smo se ponovo sastali sa emirom Katara, gospodinom Sheikh Tamimom, premijerom Libana, gospodinom Mikatijem, i premijerom Malezije, gospodinom Anwar Ibrahimom, i razgovarali o tome kako možemo zaustaviti krvoproliće.

Nadamo se da ćemo nastaviti da povećavamo naše diplomatske kontakte i da ćemo uložiti sve napore da okončamo sukobe i uspostavimo mir što je prije moguće.”, navodi se u saopštenju.