Na kolektivnoj dženazi povodom 100. godišnjice Genocida u Šahovićima, Ervin Spahić je održao govor u kojem je ukazao na potrebu suočavanja s prošlošću i insistiranju na pravdi za žrtve. Spahić je istakao kako se ne smije zaboraviti masakr nad bošnjačkim narodom koji je ostao nekažnjen i neistražen, pozivajući društvo da prizna mrlju svoje novije istorije.

Spahić je naglasio da namjera Odbora nije proglašavanje naroda svetim ili genocidnim, već da se svaki zločin tretira kao pojedinačan sa konkretnim počiniocima i žrtvama. On je rekao da istina ne smije izgubiti bitku i da je vrijeme da pravda sustigne zločince, ma koliko kasno bilo.

Jedna od ključnih poruka govora bila je da se današnje generacije ne smiju izvinjavati niti tražiti oprost za djela svojih predaka, već da je obaveza svih da jasno i nedvosmisleno osude zločine kako bi se spriječilo njihovo ponavljanje. “Ne tražimo izvinjenje niti možemo oprostiti za ovaj genocid, ali ga moramo zauvijek pamtiti,” poručio je Spahić.

Zaključujući govor, Spahić je naglasio da bošnjački narod ne traži da bude svet narod, već da niko ne zaslužuje da kroz istoriju bude pamćen kao žrtva ili dželat. Kao primjer ljudskosti naveo je priču o Novaku Ašaninu, koji je tokom masakra spasio dijete bošnjačke porodice, pozivajući na istinsko suočavanje sa prošlošću radi bolje budućnosti.