Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za usvajanje Rezolucije glasalo je 84 članica, uzdržanih je bilo 68, a protiv je glasalo 19 država.

Crna Gora je jedna od država koja je glasala za usvajanje Rezolucije. Pored Crne Gore za usvajanje Rezolucije su glasale i zemlje regiona Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, BiH i Slovenija dok je Srbija bila protiv usvajanja Rezolucije.

Na početku zasjedanja Generalne skupštine prva se obratila stalna predstavnica Savezne Republike Njemačke Antje Leendertse, koja je skupštini predstavila rezoluciju. Nakon toga prešlo se na glasanje o tekstu rezolucije.

Nakon brojnih sastanaka, diplomatskih susreta, ali i usaglašavanja dokumenta s kosponzorima i drugim zemljama, Rezolucija o genocidu u Srebrenici danas se našla na sjednici Generalne skupštine i to u okviru teme “Kultura mira”.

Brojne države izrazile su želju da budu kosponzori rezolucije, njih ukupno 38. Autori rezolucije su: Bosna i Hercegovina, Ruanda i Njemačka.

U konačni tekst ubačena su i dva amandmana koje je predložila Crna Gora i kojima se naglašava da se “krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini“ kao i “čvrsta posvećenost održavanju i jačanju jedinstva u različitostima u Bosni i Hercegovini”.

Sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pratile su i diplomate iz Stalne misije Crne Gore pri UN-u sa sjedištem u Njujorku.
Članovi Misije Crne Gore u Njujorku su prvi savjetnik Damir Šabanović i treća sekretarka Jovana Bubanja.

Najbitniji dio rezolucije sadržan je u sedam tačaka:

  1. Generalna skupština donosi odluku da 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici.
  2. Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici, te se pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u cilju sjećanja, sprečavanja poricanja i iskrivljavanja genocida.
  3. Bez rezerve se osuđuju radnje koje veličaju osuđene ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici.
  4. Naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici, te se poziva na nastavak krivičnog gonjenja onih počinalaca genocida koji se tek trebaju suočiti s pravdom.
  5. Pozivaju se sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.
  6. Zahtijeva se od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom “Genocid u Srebrenici i UN”, počevši tako svoje djelovanje za obilježavanje 30. godišnjice od genocida.
  7. Pozivaju se sve države članice, organizacije i sistemi UN-a, NVO, te akademske organizacije da obilježavaju Međunarodni dan uključujući i organizaciju posebnih aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine kao i odgovarajuće edukacije i aktivnosti koje se odnose na podizanje javne svijesti o genocidu.

Generalna skupština djeluje po principu suverene jednakosti svakoga glasa svake od njenih članica. Za razliku od Savjeta bezbjednosti gdje pet stalnih članica ima mogućnost VETO-a.

Srbija i manji BiH entitet Republika Srpska su, uz podršku Ruske federacije, bile najglasnije u protivljenju usvajanja Rezolucije. A u Podgorici je tim povodom organizovan protesni skup ispred zgrade Vlade Crne Gore.