Dok se djeca širom svijeta raduju povratku u školske klupe, s novim udžbenicima i prijateljstvima koja će ponovo oživjeti, djeca u Gazi suočavaju se s drugom godinom u kojoj je školovanje samo daleki san. Više od 625.000 djece u ovoj opkoljenoj enklavi uskraćeno je za osnovno pravo na obrazovanje, zarobljeno u beskonačnom ciklusu nasilja i razaranja koji je uništio gotovo sve škole u regiji. Dok ostatak svijeta nastavlja sa svakodnevnim životom, djeca u Gazi bore se da prežive u uslovima koji im oduzimaju ne samo sadašnjost, već i budućnost.

Obrazovanje djece u Gazi suočava se s gotovo nepremostivim izazovima. Skoro 88% škola u Gazi je oštećeno ili potpuno uništeno usljed izraelskih bombardovanja, što je dovelo do prekida obrazovanja za ogroman broj djece. Od ukupno 494 škole pod upravom UN-ove Agencije za pomoć i rad (UNRWA), 70% je oštećeno, a 95% pretvoreno u skloništa za raseljene osobe. Djeca, koja bi trebala biti u učionicama, prisiljena su tražiti sigurnost na mjestima gdje se nekada nalazilo njihovo obrazovno utočište.

No, rat u Gazi nije samo fizički razorio školsku infrastrukturu; on je ostavio i duboke psihološke ožiljke na dječje duše. Djeca koja su preživjela noći bombardovanja i svakodnevnu prijetnju smrću sada se bore sa strahovima i traumama koje im onemogućavaju da uče i rastu. Kako jedno dijete, koje je izgubilo prijatelje i rodbinu, može koncentrirati misli na školske zadatke? Više od 16.500 djece je poginulo, dok je 12.000 ranjeno, od kojih je najmanje 1.000 doživjelo amputaciju. Za mnoge, povratak u školu, čak i kada bi bilo moguće, predstavlja dodatno psihološko opterećenje.

Humanitarne organizacije su, uz sve napore, uspjele osigurati privremene prostore za obrazovanje. Šatorske učionice koje su postavili UNICEF i njegovi partneri omogućile su oko 15.000 djece da sudjeluju u neformalnim obrazovnim aktivnostima i dobiju podršku za mentalno zdravlje. Ipak, ovi privremeni aranžmani su samo prividno rješenje, daleko od onoga što je potrebno u sredini pogođenoj stalnim sukobima. Pored toga, gubitak više od 500 nastavnika i povrede 3.000 drugih dodatno urušavaju već oslabljeni obrazovni sistem.

Bez stabilnosti i kontinuirane pomoći, obrazovanje u Gazi ostaje na rubu kolapsa. Uprkos naporima međunarodnih organizacija, stvarnost je surova: djeca u Gazi žive u uvjetima koji gotovo onemogućavaju normalno učenje. Nedostatak osnovnih životnih potrepština – hrane, vode, zdravstvene zaštite – dodatno opterećuje njihovu svakodnevicu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), više od 8.000 djece pati od akutne pothranjenosti, dok je najmanje 28 djece preminulo od posljedica teške gladi.

Obrazovanje ostaje ključna nada za bolju budućnost djece u Gazi. Međunarodna zajednica i humanitarne organizacije pozivaju na hitno primirje i obnovu školskih objekata, kako bi djeca mogla nastaviti svoje obrazovanje i dobiti priliku za bolji život. Bez tog ključnog koraka, generacije djece u Gazi rizikuju da ostanu bez osnovnog prava na obrazovanje, čime se stvara rizik da cijelo društvo zapadne u još dublji bezdan neznanja i siromaštva. Save the Children upozorava da produžena odsutnost iz škole može dovesti do trajnog gubitka interesa za obrazovanje, čime se dugoročno ugrožava mogućnost stvaranja sigurne i prosperitetne budućnosti za ovu djecu.